Croitoru: Cresterea taxelor ar frana economia, reducerea lor ar periclita echilibrul macroeconomic

Data publicarii: 12-11-2009 | Economie

Reducerea impozitelor ar fi o greseala mare pentru Romania, intrucat ar periclita stabilitatea macroeconomica, dar nici cresterea acestora nu este o solutie pentru ca ar frana puternic economia, a spus joi consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, prezent la deschiderea sedintei BVB.

Croitoru apreciaza ca in prezent sunt doua tabere in Romania, una care sustine o reducere a impozitelor si alta care ar vrea sa le creasca pentru a ajunge la un echilibru macroeconomic.

"Sunt multi sustinatori ai reducerii impozitelor, dar, in aceasta perioada, eu cred ca ar fi o greseala mare, pentru ca Romania are nevoie sa isi reia cresterea in mod sustenabil si acest lucru depinde de stabilitatea macroeconomica. In momentul de fata avem atat de multe resurse in domeniul cheltuielilor pentru a fi folosite incat o reducere a impozitelor ar reduce background-ul pe care s-ar face acest lucru", explica Croitoru.

"Noi avem mai intai nevoie sa reducem cheltuielile si nu ar fi posibil sa mentinem echilibrul macroeconomic cu mai putine impozite", a adaugat el.

Pe de alta parte, cealalta solutie ar fi o crestere a impozitelor, optiune pe care consilierul guvernatorului BNR o respinge deopotriva, deoarece "nu este o solutie buna, pentru ca ar intarzia cu siguranta cresterea economica, ar fi o frana foarte puternica".

"Bineinteles ca, daca eforturile de reducere a cheltuielile nu vor fi corespunzatoare, aceasta pedala a impozitelor va fi apasata in final. Dupa parerea mea ar fi o greseala si cred ca trebuie facute toate eforturile astfel incat sa fie evitata", a mai spus Lucian Croitoru.

El a remarcat, de asemenea, existenta unei asimetrii in Romania in legatura cu modul in care s-au adaptat sectoarele public si privat la criza.

"Sectorul privat a avut toate resursele si taria necesare sa faca toate ajustarile pe care a putut sa le faca, inclusiv de reducere a cheltuielilor prin eliminarea de personal, in timp ce sectorul public din Romania nu a reusit sa faca acest lucru", mentioneaza Croitoru, care a adaugat ca intreaga ajustare din contul curent a venit exclusiv din sectorul privat, "dar acum este de datoria sectorului public sa faca ajustarile".

De asemenea, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus miercuri ca solutia optimala de ajustare pentru Romania vizeaza cheltuielile publice, in sensul reducerii celor salariale si materiale si concentrarii pe investitii, una din alternative constand in majorarea impozitelor, "care e exact ce nu trebuie in recesiune".

"O alta solutie este majorarea impozitelor, care este exact ce nu ne trebuie in recesiune. Daca nici asta nu va fi optiunea, atunci piata va face ajustarea si va fi dura", a mai spus Isarescu.

NewsIn