Economia Romaniei scade al cincilea trimestru la rand, dar intr-un ritm temperat
Data publicarii: 13-11-2009 | EconomieProdusul intern brut (PIB) al Romaniei a continuat sa scada si in trimestrul III, cand a fost cu 0,7% mai mic in termeni reali fata de trimestrul anterior, in timp ce fata de perioada similara din 2008, declinul a fost de 7,1%, arata primele estimari de vineri ale Statisticii.
Este al cincilea trimestru consecutiv de scadere a PIB fata de trimestrul anterior, insa rata de contractie s-a temperat in trimestrul III 2009 la cel mai mic nivel din trimestrul III 2008.
Primul trimestru de scadere fata de trimestrul anterior a fost trimestrul III din 2008, cu un declin al PIB de 0,1%. Ulterior, contractia economica s-a accentuat in trimestrul IV 2008 (-2,8%) si in primul trimestru din acest an (-4,6%), pentru ca in trimestrul al doilea sa se inregistreze o prima temperare, la -1,1%.
Datele fata de trimestrul II sunt ajustate sezonier, in schimb, cele referitoare la trimestrul III din 2008 sunt in serie bruta, se mai arata in comunicat.
Pentru primele noua luni din 2009, scaderea PIB a fost de 7,4%, mai mica decat cea inregistrata la sase luni, de 7,6%.
Pe 6 noiembrie, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara ca Romania se afla "la finalul caderii libere" din punctul de vedere al contractiei produsului intern brut (PIB).
"Cifrele pe trimestrul al treilea din 2009 ar putea arata mai rau decat in trimestrul al doilea. Ultimul trimestru al acestui an va fi tot negativ, dar probabil va arata mai bine, se va situa in apropierea nivelului minim. Cred ca in primele trei luni din 2010 putem vedea o aplatizare, astfel incat T2 si T3 sa fie pozitive", a spus Franks.
Tot atunci, FMI a revizuit prognoza pentru scaderea economiei in 2009 la 7,5-8% de la 8,5% si vede o redresare in 2010, inca cresterea produsului intern brut va ramane slaba anul viitor.
In prognoza finala de toamna, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a modificat in usoara crestere estimarea pentru contractia economica in trimestrul al treilea din acest an, la 8,7%, in serie bruta, de la proiectia din raportul preliminar din septembrie, de 8,5%.
Totodata, estimarile indica pentru trimestrul al treilea din acest an o scadere a PIB cu 1,2% fata de trimestrul precedent (serie ajustata), nivel ajustat de la cel anterior, de 1%.
In trimestrul al II-lea economia Romaniei s-a comprimat cu 8,7% fata de trimestrul similar din 2008, dupa o scadere de 6,2% in primele trei luni, iar dupa primul semestru, produsul intern brut se contractase cu 7,6%, potrivit datelor INS.
Produsul intern brut al Romaniei, in preturi curente, este estimat la 497,3 miliarde lei in 2009.
Urmatoarele date despre produsul intern brut pentru trimestrul III si perioada ianuarie-septembrie 2009, in varianta provizorie, vor fi publicate in 3 decembrie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?