BERD isi propune sa ajunga la investitii de 10 miliarde de euro anual, potrivit presedintelui bancii
Data publicarii: 13-11-2009 | Finante-BanciIn perioada de dupa criza este foarte posibil ca cererea pentru finantare din partea Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sa ramana ridicata, institutia avand in vedere cresterea resurselor de capital care sa permita investitii de 10 miliarde de euro anual, a spus presedintele BERD.
Thomas Mirow, presedintele BERD, se afla la Bucuresti pentru a participa la summitul Initiativei Central-Europene (ICE). El a explicat masurile pe care institutia la a carei conducere se afla le are in vedere pentru a contracara efectele crizei financiare.
"Lipsa resurselor financiare si presiunea asupra pietelor de capital a dus la o cerere tot mai mare pentru finantare din partea BERD. Ca reactie, ne vom extinde investitiile din acest an cu 50%, ajungand la un total de 8 miliarde de euro. In perioada de dupa criza, este foarte posibil ca cererea sa ramana ridicata in aceasta regiune", a atras atentia Mirow.
"De aceea, avem in vedere o crestere a resurselor noastre de capital, care sa ne permita sa investim 10 miliarde de euro pe an, intr-o perspectiva pe termen mediu. Daca ajungeti la un acord in ceea ce priveste declaratia finala comuna a summitului ICE, atunci am considera-o un sprijin important si incurajator in acest sens", le-a spus acesta sefilor de guvern ai ICE, care vor adopta declaratia comuna in cursul zilei de vineri.
Totodata, oficialul BERD a remarcat punctele slabe care au fost evidentiate de actuala situatie. "Criza economica financiara si economica a lovit majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est in mod puternic, ceea ce este valabil si pentru Europa de Sud-Est. Socul extern a expus vulnerabilitatile si slabiciunile regiunii, cum ar fi cresterea exploziva a creditelor, supradependenta de finantarea externa si fluctuatiile monedelor nationale", a declarat Mirow.
"Totusi, criza a scos in evidenta si unele puncte tari, cum ar fi o integrare fara precedent institutionala, economica si politica. A existat un raspuns matur si coordonat la criza, fara de care criza ar fi putut sa aiba efecte mult mai grave", a adaugat el.
Presedintele bancii a avertizat insa ca ar fi prea devereme pentru a putea decreta iesirea din criza. "In ciuda semnelor recente mai incurajatoare, credem ca ar fi prematur sa spunem ca aceasta criza s-a incheiat. Economistii nostri previzioneaza o crestere de 2,5% pentru intreaga regiune BERD, dar aceasta cifra ascunde o diferentiere tot mai mare intre tari. In plus, comparand cu cresterile de dinainte de 2008, previziunea este modesta, departe de o revenire sigura", a subliniat el.
Totodata, in contextul mai larg al cooperarii regionale, seful BERD a cerut UE sa reafirme persectivele de aderare pentru Balcanii de Vest. "Ultimii 20 de ani au aratat ca perspectiva UE este vitala pentru tarile individuale si pentru continentul nostru ca intreg. In plus, Europa nu se opreste la granitele Uniunii Europene", a mai spus el.
Romania, in calitate de presedintie in exercitiu a Initiativei Central Europene (ICE), gazduieste joi si vineri summitul accestei organizatii. Initiativa Central Europeana (ICE) este o forma flexibila de cooperare regionala care reuneste 18 state membre: Albania, Austria, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Italia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Serbia Ucraina si Ungaria.
La eveniment, alaturi de cele 18 delegatii ale statelor membre ICE, participa reprezentanti ai institutiilor financiare internationale si ai structurilor de cooperare regionala.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online