Ghizdeanu, CNP: Romania iese mai repede din recesiune, la sfarsitul lui 2009 sau inceputul lui 2010
Data publicarii: 13-11-2009 | EconomieEconomia Romaniei va trece pe plus in primul trimestru din 2010 fata de trimestrul anterior, a declarat presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, care nu exclude o evolutie pozitiva sau apropiata de 0 nici in ultimul trimestru din 2009.
"Incepand cu trimestrul I al anului viitor, economia isi va relua trendul ascendent (fata de trimestrul anterior, n.r.). Nu este exclus sa avem crestere pozitiva chiar din ultimul trimestru al acestui an, sau in orice caz aproape de 0. Fata de trimestrul al patrulea din 2008, contractia economica va fi mai redusa decat anticipam, de 5-6% fata de proiectia actuala de 7%", a spus Ghizdeanu.
In plus, seful CNP apreciaza ca avansul produsului intern brut (PIB) ar putea ajunge la "1-2% in 2010", comparativ cu estimarea actuala de 0,5%, daca tendinta pozitiva se mentine.
Institutul National de Statistica (INS) a anuntat vineri ca produsul intern brut al Romaniei s-a contractat in al treilea trimestru al acestui an cu 0,7% fata de trimestrul anterior, in timp ce fata aceeasi perioada din 2008 declinul a fost de 7,1%.
CNP estima in proiectia finala de toamna ca economia Romaniei se va contracta cu 8,7% fata de intervalul similar din 2008 (serie bruta). De asemenea, estimarea CNP este mai mare si in ce priveste comparatia fata de trimestrul II, cand se astepta la scaderea economiei, cu 1,2% fata de trimestrul precedent (serie ajustata).
Prognoza de toamna, publicata la inceputul acestei luni, mai estima si iesirea din recesiune a Romaniei in trimestrul II din 2010, cand PIB-ul urma sa avanseze cu 1,1% fata de trimestrul precedent, dupa o usoara scadere, cu 0,2%, in intervalul ianuarie-martie fata de ultimele trei luni din 2009.
"Pentru 2009, prognoza noastra era de scadere a PIB cu 7,7%, iar aceasta lua oricum in calcul o stabilizare a economiei in semestrul al doilea. Cu toate acestea, datele sunt mai bune decat asteptarile noastre", a spus Ghizdeanu.
El a precizat, totodata, ca sondajele efectuate de CNP privind activitatea industriala in ultimul trimestru din acest an ar putea indica o evolutie "semnificativ mai buna a acestui segment, chiar si comparativ cu perioada similara din 2008".
"Initial se vorbea despre un decalaj intre revigorarea economiilor dezvoltate din UE si cea a Romaniei de 6-8-10 luni. Faptul ca economia isi va reveni mai repede arata ca Romania este bine integrata si raspunde semnalelor din exterior", a spus seful Comisiei de Prognoza, subliniind ca principala conditie pentru revenirea pe plus a economiei romanesti este ca "redresarea inceputa in UE sa continue".
"Aceasta este una dintre marile incertitudini, felul in care evolueaza economiile din UE in continuare, deoarece Romania depinde de cererea externa. Exista si alte riscuri, o alta necunoscuta este pretul petrolului, care a crescut mult in ultima perioada", a adaugat Ghizdeanu.
Pe segmentul agriculturii, presedintele CNP spune ca datele din acest an ar putea fi "la nivelul celor de anul trecut sau peste", in conditiile in care 2008 a fost un an agricol bun.
"Datele mai bune din trimestrul III confirma ca aceasta recesiune este in forma de V, teorie pe care am sustinut-o si noi, si Comisia Europeana", a concluzionat Ghizdeanu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă
- Studiu Deloitte: cheltuielile de sarbatori se mentin, in acest sezon, la nivelul de anul trecut, chiar daca 73% dintre cumparatori se asteapta la scumpiri, iar 37% au o situatie financiara mai precara
- Studiu Deloitte: companiile din majoritatea sectoarelor directioneaza mai mult de jumatate din bugetul de marketing catre activitati din mediul digital
- Bringo, cel mai nou chirias al cladirii Eminescu Offices dezvoltat de Akcent Development
- EY România: Indemnizațiile membrilor CA, directorilor și administratorilor impozitate ca salarii ori ca activitate cu TVA? - punct de vedere