De sarbatori, cursul va ajunge la 4,5 lei/euro, in lipsa unui guvern stabil

Data publicarii: 16-11-2009 | Economie

Leul se va deprecia semnificativ dupa alegeri, daca in plan politic nu se calmeaza situatia si decidentii nu dau dovada de responsabilitate, atrag atentia analistii economici. Potrivit acestora, cursul de schimb ar putea ajunge chiar si la 4,5 lei/euro daca tensiunile de pe scena politica vor continua. Mai mult, in opinia analistilor, riscul cel mai mare pentru leu este legat de evolutia acordului cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana, mai exact de asumarea si respectarea de catre noul Guvern a conditionalitatilor impuse de cele doua organisme internationale.

"Evolutia cursului de schimb in urmatoarea perioada depinde foarte mult de ceea ce se va intampla la nivel politic. Depinde de cat de repede vom avea un guvern stabil care sa ne recupleze la acordul cu FMI. Sunt lucruri foarte importante prevazute in acord care trebuie indeplinite. In cazul in care vom avea un guvern in deplinatatea lui, presiunea pe curs se va reduce substantial si vom constata o usoara apreciere a monedei nationale. In caz contrar, lucrurile se vor complica destul de tare si este posibil sa vedem chiar si un curs de 4,5 lei/euro. Totusi, mizam pe scenariul optimist in care vom avea responsabilitate din partea clasei politice", a declarat Ionut Dumitru, economist sef al Raifeissen Bank.

La randul sau, analistul economic Ilie Serbanescu afirma ca atata timp cat economia este la pamant, moneda nationala nu are motive sa fie puternica. "Cursul de schimb nu poate face altceva decat face economia, el se urmeaza traseul economiei pe care o reprezinta. Or economia nu merge decat in jos si atunci si cursul va urma acelasi trend. Nu exista un interval de oscilatie pe care sa il putem prognoza, exista doar nivelul actual de la care, pe fundament economic, nu are alta cale decat in jos", a explicat Ilie Serbanescu.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: