ING: Romania ar putea avea o scadere a economiei de 6,7% si o rata a somajului de 8% in 2009
Data publicarii: 16-11-2009 | EconomieEvolutia economiei romanesti in trimestrul III a reprezentat punctul maxim al recesiunii si ar putea duce la o scadere economica de 6,7% pe intreg anul 2009, somajul plasandu-se la 8%, dar inca exista riscuri pentru anul viitor legate de activitatea economica, sustin analistii ING.
"Produsul intern brut (PIB) pe trimestrul III a fost de -7,1% ca rata anualizata, fata de estimarea noastra de -9,2% si fata de un consens al pietei de -9%. Rata trimestriala ajustata sezonier a incetinit la -0,7% (in trimestrul al treilea) fata de -1,1% in trimestrul II. Acesta este un semn ca lucrurile se misca in directia cea buna si ca am putea vedea o crestere economica pozitiva in trimestrul IV, asa cum ne-am asteptat din luna martie a acestui an. Pe fond, acum suntem si mai convinsi ca trimestrul al treilea va reprezenta punctul minim al activitatii economice", se arata in analiza ING.
De asemenea, analistii ING sustin ca datele privind evolutia economiei in trimestrul al treilea sugereaza ca, pe intreg anul 2009, contractia ar putea fi "foarte probabil" situata in intervalul 6,5%-7%, fata de estimarea anterioara a ING, de 7,5%.
"De fapt, ajungem la o cifra de -6,7% pentru 2009, daca presupunem ca ultimul trimestru ar putea arata o crestere de 0,6% fata de trimestrul anterior", se mai arata in raport.
Cu toate acestea, analistii ING mentioneaza ca isi vor revizui prognoza anuala asupra PIB dupa publicarea pe larg a datelor privind evolutia economiei la inceputul lui decembrie.
"Pana in acel moment, nivelul increderii in estimarea noastra privind o crestere economica pozitiva in 2010 a crescut (am estimat +1,6% din septembrie), insa vrem sa mai subliniem ca au ramas riscuri importante ce vizeaza activitatea economica in prima jumatate a anului viitor", se mentioneaza in analiza.
Astfel, riscurile subliniate de ING se refera in principal la factorii politici, la masurile ce trebuie luate pentru a ajusta deficitul bugetar si la "preferinta BNR de a controla cursul de schimb, ceea ce pune presiune pe ratele interbancare si, implicit, pe dobanzile la creditele pentru companii si gospodarii".
"Aceste riscuri influenteaza negativ si moneda locala in ciuda asteptarilor privind imbunatatirea activitatii economiei, din cauza ca nivelul incertitudinii ramane ridicat, iar cresterea (economica, n.r.) ar putea disparea usor", se mai precizeaza in raport.
De asemenea, ING sustine ca recuperarea economiei nu poate fi bazata exclusiv pe factorii externi, chiar daca, in prezent, cresterea cererii externe ajuta industria si exporturile, intrucat in 2010 exportul net va avea o contributie mai redusa pe fondul unei probabile reveniri a importurilor si in conditiile in care industria reprezinta doar 25% din PIB.
Astfel, o relaxare a politicii monetare este necesara pentru a sustine economia, ceea ce ar avea un impact pozitiv asupra cererii interne, insa poate aparea numai dupa ce politica fiscala va da semne de intarire, mai spun analistii ING.
ING sustine ca rata somajului va ajunge la 8% in 2009, sub estimarea initiala, insa va atinge 10% in 2010
In luna octombrie, rata somajului a urcat la 7,1%, de la 6,9% in septembrie, sub estimarile ING, ceea ce arata ca "rata somajului ar trebui sa aiba o crestere limitata pana la finalul acestui an si in 2010".
Cu toate acestea, ritmul cresterii somajului se va majora odata ce vor avea loc disponibilizari si in sectorul public, si nu doar in cel privat, ca pana in prezent, insa analistii ING considera ca pana la finalul acestui an rata somajului va urca la 8%, sub estimarea anterioara, de 8,4%.
Cu toate acestea, in 2010 rata somajului ar putea atinge 10%, pe fondul intarzierii aparitiei efectelor recesiunii asupra acestui indicator, ceea ce ar pune presiune asupra consumului si a evolutiei creditelor neperformante, se mai arata in raport.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă