ING: Romania ar putea avea o scadere a economiei de 6,7% si o rata a somajului de 8% in 2009
Data publicarii: 16-11-2009 | EconomieEvolutia economiei romanesti in trimestrul III a reprezentat punctul maxim al recesiunii si ar putea duce la o scadere economica de 6,7% pe intreg anul 2009, somajul plasandu-se la 8%, dar inca exista riscuri pentru anul viitor legate de activitatea economica, sustin analistii ING.
"Produsul intern brut (PIB) pe trimestrul III a fost de -7,1% ca rata anualizata, fata de estimarea noastra de -9,2% si fata de un consens al pietei de -9%. Rata trimestriala ajustata sezonier a incetinit la -0,7% (in trimestrul al treilea) fata de -1,1% in trimestrul II. Acesta este un semn ca lucrurile se misca in directia cea buna si ca am putea vedea o crestere economica pozitiva in trimestrul IV, asa cum ne-am asteptat din luna martie a acestui an. Pe fond, acum suntem si mai convinsi ca trimestrul al treilea va reprezenta punctul minim al activitatii economice", se arata in analiza ING.
De asemenea, analistii ING sustin ca datele privind evolutia economiei in trimestrul al treilea sugereaza ca, pe intreg anul 2009, contractia ar putea fi "foarte probabil" situata in intervalul 6,5%-7%, fata de estimarea anterioara a ING, de 7,5%.
"De fapt, ajungem la o cifra de -6,7% pentru 2009, daca presupunem ca ultimul trimestru ar putea arata o crestere de 0,6% fata de trimestrul anterior", se mai arata in raport.
Cu toate acestea, analistii ING mentioneaza ca isi vor revizui prognoza anuala asupra PIB dupa publicarea pe larg a datelor privind evolutia economiei la inceputul lui decembrie.
"Pana in acel moment, nivelul increderii in estimarea noastra privind o crestere economica pozitiva in 2010 a crescut (am estimat +1,6% din septembrie), insa vrem sa mai subliniem ca au ramas riscuri importante ce vizeaza activitatea economica in prima jumatate a anului viitor", se mentioneaza in analiza.
Astfel, riscurile subliniate de ING se refera in principal la factorii politici, la masurile ce trebuie luate pentru a ajusta deficitul bugetar si la "preferinta BNR de a controla cursul de schimb, ceea ce pune presiune pe ratele interbancare si, implicit, pe dobanzile la creditele pentru companii si gospodarii".
"Aceste riscuri influenteaza negativ si moneda locala in ciuda asteptarilor privind imbunatatirea activitatii economiei, din cauza ca nivelul incertitudinii ramane ridicat, iar cresterea (economica, n.r.) ar putea disparea usor", se mai precizeaza in raport.
De asemenea, ING sustine ca recuperarea economiei nu poate fi bazata exclusiv pe factorii externi, chiar daca, in prezent, cresterea cererii externe ajuta industria si exporturile, intrucat in 2010 exportul net va avea o contributie mai redusa pe fondul unei probabile reveniri a importurilor si in conditiile in care industria reprezinta doar 25% din PIB.
Astfel, o relaxare a politicii monetare este necesara pentru a sustine economia, ceea ce ar avea un impact pozitiv asupra cererii interne, insa poate aparea numai dupa ce politica fiscala va da semne de intarire, mai spun analistii ING.
ING sustine ca rata somajului va ajunge la 8% in 2009, sub estimarea initiala, insa va atinge 10% in 2010
In luna octombrie, rata somajului a urcat la 7,1%, de la 6,9% in septembrie, sub estimarile ING, ceea ce arata ca "rata somajului ar trebui sa aiba o crestere limitata pana la finalul acestui an si in 2010".
Cu toate acestea, ritmul cresterii somajului se va majora odata ce vor avea loc disponibilizari si in sectorul public, si nu doar in cel privat, ca pana in prezent, insa analistii ING considera ca pana la finalul acestui an rata somajului va urca la 8%, sub estimarea anterioara, de 8,4%.
Cu toate acestea, in 2010 rata somajului ar putea atinge 10%, pe fondul intarzierii aparitiei efectelor recesiunii asupra acestui indicator, ceea ce ar pune presiune asupra consumului si a evolutiei creditelor neperformante, se mai arata in raport.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online