Bancile vor folosi banii din scaderea RMO pentru un nou club loan sau titluri in valuta
Data publicarii: 17-11-2009 | Finante-BanciEliberarea in piata a 1-1,5 miliarde euro prin reducerea RMO la pasivele in valuta de la 30% la 25% va acoperi o parte din necesarul de finantare a deficitului bugetar, prin noi emisiuni ale MFP de titluri de stat in valuta sau un nou club loan.
"In conditiile in care Ministerul de Finante se incapataneaza sa nu plateasca mai mult de 10% (la randamentele pentru titluri de stat, n.r.), finantarea deficitului bugetar devine practic imposibila. Banii vor fi folositi ori pentru noi emisiuni de titluri de stat in valuta pe piata interna ori pentru un club loan, despre care s-a si vorbit in ultima perioada", a spus, pentru NewsIn, economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc, care estimeaza ca banca centrala a lasat in piata circa 1-1,2 miliarde euro prin decizia de luni.
El estimeaza necesarul de finantare al statului pana la finalul acestui an la 12-15 miliarde lei (3-3,5 miliarde euro), in conditiile in care la finalul lunii octombrie se situa la 19-20 miliarde lei, insa intre timp Finantele au realizat o emisiune de titluri de stat in valuta de aproape 794 milioane euro, cu maturitate de 3 ani.
In aceste conditii, Chidesciuc considera ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) va fi constrans sa accepte randamente mai ridicate de 10% pentru emisiunile de titluri de stat.
"Este greu insa sa faci emisiuni de titluri de stat si un club loan, ce se poate ridica la 2-3 miliarde euro, astfel incat sa acopere tot necesarul de finantare, luand in calcul si riscul de tara ridicat. Ramane o parte destul de mare care nu poate fi acoperita decat daca vor accepta randamente peste 10% la titlurile in lei", a comentat Chidesciuc.
Secretarul de stat Bogdan Dragoi a declarat, saptamana trecuta, ca MFP nu va mai accepta randamente peste 10% la emisiunile de titluri de stat in moneda nationala facute pana la finalul lui 2009.
In primele zece luni din acest an, finantele au emis titluri de stat in valoare de 58 miliarde lei (circa 13,7 miliarde euro), de aproape 5 ori mai mult decat in anul 2008. In primele patru licitatii din noiembrie, MFP a luat aproape 1,2 miliarde lei.
Pe de alta parte, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, considera ca Finantele nu vor accepta randamente mai mari de 10% la titlurile de stat, insa estimeaza ca necesarul net de finantare se situeaza mai jos, la 6 miliarde lei.
"Tinand cont de deficitul bugetar pe ultimele doua luni, de ceea ce va ajunge la maturitate in aceasta perioada (din emisiunile de pana in prezent ale MFP, n.r.), din ce au reusit sa traga prin emisiunea de titluri de stat in valuta pe piata interna, precum si de banii pe care ii mai au in Trezorerie, necesarul net de finantare este la circa 6 miliarde lei pe ultimele doua luni din 2009", a spus Dumitru.
El estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a eliberat in piata circa 1,5 miliarde euro prin reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) la pasivele in valuta de la 30% la 25% si sustine ca necesarul de finantare va fi astfel aproape acoperit, de asemenea prin emisiuni de titluri de stat in valuta sau un nou club loan.
"Anticipam aceasta reducere inca de la sedinta de politica monetara, dar probabil a devenit cert intre timp ca transa a treia de la FMI se amana si, in perspectiva anticiparii deficitului bugetar, au luat aceasta decizie", a adaugat Dumitru.
In iulie, MFP a imprumutat aproximativ un miliard euro de la bancile din Romania, printr-un aranjament de tip "club loan", pentru finantarea deficitului bugetar.
FMI a dat Romaniei primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro. A treia transa, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie, conform calendarului stabilit, iar jumatate din transa FMI si intreaga transa de la CE erau destinate finantarii deficitului bugetar.
Fondul a amanat insa acordarea catre Romania a celei de-a treia transe din imprumutul de 12,95 miliarde euro, dupa ce Comisia Europeana anuntase amanarea celei de-a doua transe, de 1 miliard euro.
In acest an, Finantele au emis deja titluri de stat in lei de aproape 59 miliarde lei (13,9 miliarde euro), de aproape cinci ori mai mult decat in intreg anul 2008.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat luni, intr-o sedinta speciala, scaderea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadente reziduale sub doi ani de la 30% la 25%, incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2009.
Oficiali ai BNR au confirmat ca suma care ar urma sa fie astfel eliberata in piata este de peste un miliard de euro.
Potrivit calendarului anuntat anterior, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 5 ianuarie 2010.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă
- Studiu Deloitte: cheltuielile de sarbatori se mentin, in acest sezon, la nivelul de anul trecut, chiar daca 73% dintre cumparatori se asteapta la scumpiri, iar 37% au o situatie financiara mai precara
- Studiu Deloitte: companiile din majoritatea sectoarelor directioneaza mai mult de jumatate din bugetul de marketing catre activitati din mediul digital
- Bringo, cel mai nou chirias al cladirii Eminescu Offices dezvoltat de Akcent Development
- EY România: Indemnizațiile membrilor CA, directorilor și administratorilor impozitate ca salarii ori ca activitate cu TVA? - punct de vedere