Farmache: Bursa romaneasca le-ar putea ajunge din urma pe cele din regiune, prin produse noi

Data publicarii: 17-11-2009 | Bursa

Decalajul dintre piata romaneasca de capital si bursele din regiune poate fi recuperat relativ repede daca operatorii bursei locale se concentreaza pe eforturile de crestere a ofertei de produse, a declarat marti presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache.

In prezent, exista cerere in special din partea fondurilor de pensii, care dispun de sume nu foarte impresionante, dar care vor colecta din ce in ce mai multe lichiditati, a apreciat Farmache.

El a explicat ca exista riscul ca fondurile de pensii sa ajunga sa finanteze companii straine "care s-au miscat mai inteligent decat firmele romanesti".

In privinta atractivitatii pe care o poate avea bursa, Farmache a spus ca "putem avea un soc pe partea de oferte", prin listarea companiilor de stat, dar si a celor private.

Stere Farmache sustine ca nevoia de finantare a statului in actualul context macroeconomic face foarte probabila vanzarea sau privatizarea unor participatii din economie, seful BVB sperand ca aceste procese sa fie realizate prin mecanismele Bursei.

Totodata, presedintele Bursei atrage atentia ca piata romaneasca de capital risca sa ramana in jurul actualelor niveluri de lichiditate daca nu va exista acest soc pe partea de oferta sau unul pe partea de cerere.

Pe de alta parte, potrivit lui Farmache, oferta de produse la Bursa de Valori Bucuresti poate fi stimulata si de readucerea la tranzactionare a unor companii de talia Dacia sau Romcim pe piata de capital din Romania, dar nu neaparat prin listare, ci prin mecanisme mai simple.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: