ANEIR: Criza este departe de final in Romania, exporturile nu vor creste in S1 din 2010
Data publicarii: 17-11-2009 | EconomieRomania este departe de a fi terminat cu criza, in ciuda semnalelor pozitive venite din partea autoritatilor, iar exportul nu isi va reveni in primul semestrul din 2010, chiar daca Europa va iesi din criza, a declarat secretarul general al ANEIR, Mihai Ionescu.
"Suntem departe de a fi depasit varful de criza in ce priveste exporturile. Acestea au scazut in prima decada din noiembrie cu 20,1% fata de perioada similara a anului trecut si ne asteptam sa incheiem acest an cu un deficit de 20%. Importurile vor fi mai mici fata de 2008 cu 35%, iar deficitul comercial in acest an va fi de 8,5 miliarde de euro, in scadere cu 65% fata de anul trecut", a afirmat Ionescu.
"In semestrul I al anului viitor nu se anunta o revenire, inca ne confruntam cu reducerea exporturilor. Daca Europa isi revine, probabil ca in semestrul II din 2010 vom relua cresterea exporturilor, dupa un inceput de stabilitate", a completat el.
Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) a precizat ca, in prima parte a acestui an, s-au inchis peste 7.000 de firme exportatoare, dintr-un total de 21.800, ca urmare a efectelor crizei economice.
El a mentionat ca "exista o ingrijorare legata de rambursarea TVA in lunile decembrie si ianuarie", in conditiile in care "Romania este departe de a fi terminat cu criza si cu problemele bugetare".
"Sunt probleme cu onorarea restantelor pentru lucrarile publice executate in 2008. Desi ni s-a promis ca se onoreaza datoriile din semestrul I, nu au intrat inca banii. Din pacate, Ministerul Finantelor a devenit iar principalul client al rezervelor din piata, din cauza amanarii trantei de la FMI, si exista pericolul sa intram din nou intr-un blocaj al creditarii", a spus Ionescu.
Reprezentantul ANEIR a adaugat ca exporturile au fost, totusi, ajutate de Banca Nationala a Romaniei, cu care "a existat in intelegere tacita pentru a mentine cursul de schimb in intervalul 4,1-4,3 lei/euro, in sensul stimularii exporturilor, dar fara a afecta populatia".
Potrivit ultimelor date statistice, deficitul comercial al Romaniei s-a redus cu 61,4% in primele noua luni, la 6,93 miliarde euro. Romania a importat in perioada ianuarie-septembrie cu 36% mai putin decat in intervalul similar din 2008, respectiv 28,1 miliarde euro, si a exportat cu 18,3% mai putin, de 21,18 miliarde euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online