ANEIR: Criza este departe de final in Romania, exporturile nu vor creste in S1 din 2010

Data publicarii: 17-11-2009 | Economie

Romania este departe de a fi terminat cu criza, in ciuda semnalelor pozitive venite din partea autoritatilor, iar exportul nu isi va reveni in primul semestrul din 2010, chiar daca Europa va iesi din criza, a declarat secretarul general al ANEIR, Mihai Ionescu.

"Suntem departe de a fi depasit varful de criza in ce priveste exporturile. Acestea au scazut in prima decada din noiembrie cu 20,1% fata de perioada similara a anului trecut si ne asteptam sa incheiem acest an cu un deficit de 20%. Importurile vor fi mai mici fata de 2008 cu 35%, iar deficitul comercial in acest an va fi de 8,5 miliarde de euro, in scadere cu 65% fata de anul trecut", a afirmat Ionescu.

"In semestrul I al anului viitor nu se anunta o revenire, inca ne confruntam cu reducerea exporturilor. Daca Europa isi revine, probabil ca in semestrul II din 2010 vom relua cresterea exporturilor, dupa un inceput de stabilitate", a completat el.

Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) a precizat ca, in prima parte a acestui an, s-au inchis peste 7.000 de firme exportatoare, dintr-un total de 21.800, ca urmare a efectelor crizei economice.

El a mentionat ca "exista o ingrijorare legata de rambursarea TVA in lunile decembrie si ianuarie", in conditiile in care "Romania este departe de a fi terminat cu criza si cu problemele bugetare".

"Sunt probleme cu onorarea restantelor pentru lucrarile publice executate in 2008. Desi ni s-a promis ca se onoreaza datoriile din semestrul I, nu au intrat inca banii. Din pacate, Ministerul Finantelor a devenit iar principalul client al rezervelor din piata, din cauza amanarii trantei de la FMI, si exista pericolul sa intram din nou intr-un blocaj al creditarii", a spus Ionescu.

Reprezentantul ANEIR a adaugat ca exporturile au fost, totusi, ajutate de Banca Nationala a Romaniei, cu care "a existat in intelegere tacita pentru a mentine cursul de schimb in intervalul 4,1-4,3 lei/euro, in sensul stimularii exporturilor, dar fara a afecta populatia".

Potrivit ultimelor date statistice, deficitul comercial al Romaniei s-a redus cu 61,4% in primele noua luni, la 6,93 miliarde euro. Romania a importat in perioada ianuarie-septembrie cu 36% mai putin decat in intervalul similar din 2008, respectiv 28,1 miliarde euro, si a exportat cu 18,3% mai putin, de 21,18 miliarde euro.

NewsIn