BRD si BCR taxeaza cu 100 milioane de euro imprumutul acordat Companiei de Autostrazi

Data publicarii: 18-11-2009 | Finante-Banci

Compania de Autostrazi va plati aproximativ 100 milioane de euro sub forma de dobanzi si comisioane la imprumutul de 187,5 milioane de euro contractat de la BCR si BRD-Groupe Societe Generale. Aceste costuri reprezinta dobanda de aproape 8% in euro, comisioane, plus alte dobanzi neincasate din garantia bancara. Pentru a obtine imprumutul, CNADNR a prezentat o garantie bancara in valoare de circa 20 milioane de euro pentru care bancile nu platesc nici o dobanda. Surse avizate spun ca bancile pot castiga milioane de euro in conditiile in care s-ar folosi de banii din cont.

Conform graficului de rambursare a creditului atasat la contractul de imprumut, numai dobanda totala ce va fi achitata de CNADNR se ridica la peste 53 milioane de euro. De la 1 februarie 2010 pana la 1 aprilie 2011,   dobanzile lunare la credit vor fi in suma de circa 1,1 milioane de euro. Compania de Autostrazi poate imprumuta, din prima tragere, cel putin 100 milioane de euro. In prezent, CNADNR nu poate efectua prima tragere pentru ca exista o contestatie depusa la Curtea de Apel. In contract este precizat un termen de gratie pana la 1 aprilie 2011.

Principalul beneficiar al imprumutului va fi «regele asfaltului», Dorinel Umbrarescu. Firma acestuia, UMB Spedition, detine aproape o treime din lucrarile de reparatii, intretinere si deszapezire a drumurilor nationale, pentru care sunt alocati peste 50 milioane de euro din credit. De asemenea, Umbrarescu asteapta achitarea facturilor si pentru reparatiile drumului national Deva-Arad. Imprumutul contractat de CNADNR va fi folosit si pentru refinantarea unui credit mai vechi contractat de la BCR, in valoare de 50 milioane de euro.

Integral in Gardianul