Bancile saluta din mers Romania imprumutata si duc 2 miliarde de euro acasa

Data publicarii: 18-11-2009 | Finante-Banci

Pentru doua banci straine cu operatiuni in Romania notiunea de "gentleman's agreement" (acord de principiu, bazat pe incredere) echivaleaza cu "facem ce vrem". Desi cele mai mari banci straine prezente pe piata locala au semnat in primavara un acord cu FMI prin care se angajau sa nu scoata bani din Romania, doua dintre ele si-au retras semnatura, prin fapte, de pe acest document si au scos de pe piata locala doua miliarde de euro, conform unor surse din BNR, citate de Mediafax.

Cosmarul Romaniei s-ar putea astfel adeveri: daca aceasta practica se va generaliza la toate bancile straine, imprumutul de la Fond, la o dobanda de 3,5% pe an, va fi luat practic pentru bancile straine si nu pentru a proteja leul sau pentru a reporni creditarea.

Printre victime se numara leul si bugetul de stat

"La urma urmei acel acord este unul informal. Pana la urma, banca este un actor pe piata financiara, actor interesat de cresterea profitului. Nu poti obliga o banca sa faca ce vrei tu", a declarat pentru GandulLaurian Lungu, managing partner Macroanalitica. El a precizat ca iesirea a doua miliarde de euro din piata ar putea pune si mai multa presiune pe leu, dar ca suma este totusi prea mica pentru a crea dezechilibre, cu mentiunea ca daca acest fenomen se va generaliza atunci statul va avea probleme serioase.

Sursele BNR sustin ca bancile au decis scoaterea celor doua miliarde de euro din tara cel mai probabil la aceasta masura pentru ca nu au gasit solutii profitabile pentru a-si plasa banii. "Bancile-mama nu si-au redus expunerea pe Romania, insa nu au instrumente in care sa investeasca pe termen scurt. Pe masura ce apar oportunitati, bancile-mama le fructifica. Toate bancile straine fac acest lucru", au precizat sursele citate. Altfel spus, bancherii au considerat in acest moment ca o dobanda de 5,25% ceruta statului la creditele in euro pentru pensii si salarii, sau una de 7-12% ceruta romanilor pentru creditele cu garantie ipotecara, de exemplu, nu sunt suficient de mari pentru a merita sa investesti in Romania.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: