O firma americana de administrare a investitiilor a raportat o detinere de 5% din actiunile Erste

Data publicarii: Astazi, 18-11-2009 | Finante-Banci

Firma Capital Research and Management Company, parte a grupului american de investitii Capital Companies, a ajuns sa controleze 5% din actiunile Erste Group (EBS), potrivit unui comunicat transmis miercuri de grupul financiar austriac.

Potrivit unei raportari din 12 noiembrie, Capital Research and Management Company controla 15,93 milioane de actiuni Erste, ceea ce reprezinta 5,01% din capitalul bancii.

Capital Research and Management Company face parte din grupul financiar Capital Companies, din care mai fac parte Capital Bank and Trust, Capital Guardian, Capital International, Capital International Asset Management si Capital International Funds.

Erste Group Bank, care controleaza Banca Comerciala Romana (BCR), a anuntat luni noapte ca a strans 1,74 miliarde euro in urma majorarii de capital incheiate luni, cu o zi mai devreme decat era programat, pretul final al subscrierii si ofertei fiind de 29 euro/actiune, peste cel preconizat initial.

Banca austriaca va folosi veniturile nete obtinuti din oferta pentru majorarea capitalului de baza de rang 1 (core tier-1 capital).

Luni seara, Erste a anuntat ca oferta de majorare a capitalului s-a incheiat luni, cu o zi mai devreme decat era programat, din cauza cererii puternice, urmand ca banca austriaca sa anunte in urmatoarele zile pretul la care va avea loc subscrierea si noua structura a actionariatului.

"In acest moment oferta s-a incheiat, fiind subscrise titluri de catre actionarii existenti, care si-au exercitat dreptul de preemtiune, dar si de catre alti investitori. Actionarii existenti au subscris 62% dintre actiunile disponibile pentru subscriere, alti investitori au subscris 38% dintre actiuni", a declarat, pentru NewsIn, Ionut Stanimir, purtatorul de cuvant al Erste Group.

Astfel, actionarii existenti ai Erste au subscris 37 milioane de noi actiuni, iar alti investitori au subscris 23 milioane de titluri.

Criteria CaixaCorp, vehicul de investitii al bancii spaniole La Caixa, anuntase la inceputul ofertei ca va investi pana la 687 milioane euro in majorarea de capital, operatiune in urma careia aproape ca isi dubleaza detinterea in banca austriaca, la 9,9%.

Criteria si-a exercitat drepturile de subscriere pentru detinerea actuala si va achizitiona si exercita drepturile de subscriere ale Fundatiei Erste, pentru detinerea sa, de 30,9% din capital. Fundatia Erste este in prezent principalul actionar al Erste Group.

NewsIn