Soferii cu accidente la activ vor plati in 2010 cu pana la 200% mai mult pentru o polita RCA

Data publicarii: 18-11-2009 | Auto

Asiguratorii vor aplica din 2010 sistemul bonus/malus pentru politele de raspundere civila auto (RCA), iar un sofer care nu a avut niciun accident poate primi un bonus de 10% in primul an, reducerea urmand sa ajunga pana la 50% din pretul politei in sapte ani, daca nu a inregistrat niciun eveniment.

"In cazul in care un sofer a inregistrat un eveniment, tariful RCA creste cu 45% in primul an si se poate majora pana 200% in cazul celor ce produc mai multe evenimente", a declarat miercuri presedintele CSA, Angela Toncescu.

"Acest sistem este in avantajul celor multi, in conditiile in care 90% dintre cei care incheie asigurare RCA nu produc niciun eveniment, potrivit estimarilor. Ceilalti 10% dintre asigurati care creeaza probleme in trafic vor avea parte de malus. Sunt niste criterii tehnice dupa care va functiona", a mai spus Toncescu.

Bonus/malus este sistemul prin care asiguratul sau utilizatorul se incadreaza intr-una din clasele de bonus - ceea ce conduce la reducerea primei de asigurare - sau intr-una din clasele de malus, care conduce la majorarea primei de asigurare, in functie de istoricul de daunalitate realizat de asigurat intr-o perioada de referinta.

Pentru aplicarea clauzei bonus/malus sunt luate in calcul evenimentele inregistrate pe politele de asigurare incheiate de catre asigurat, indiferent cine a condus vehiculul la momentul producerii accidentului.

Coeficientul din sistemul bonus/malus al asiguratului nu este, insa, influentat daca la momentul producerii evenimentului vehiculul era insusit si folosit fara acordul proprietarului si acest lucru a fost sesizat in scris politiei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: