Croitoru: Ciclul marilor intrari de capital a trecut, iar Romania va creste sustenabil dupa criza
Data publicarii: 18-11-2009 | EconomieCresterea economica in Romania in urmatorii ani se va plasa aproape de nivelul potential, estimat la 5-6%, dupa redresare, in conditiile in care "ultimul ciclu de intrari sincrone de capital la nivel mondial s-a oprit", a declarat consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.
"In perioadele in care au existat influxuri de capital sincrone pe baze ciclice, economiile au crescut peste potential. Aceste intrari de capital ciclice sunt destul de rare, ultimul val a fost in perioada 2002-2008 si s-a oprit. Cred ca un deceniu nu vor mai fi, iar cresterea economica, odata revenita, va fi sustenabila si va sta aproape sau sub potential", a spus Croitoru, precizand ca avansul potential al PIB este estimat in cazul Romaniei la 5-6%.
Pe de alta parte, el a afirmat ca mentinerea unei rate de crestere sustenabile, care sa nu duca la accelerarea inflatiei, depinde si de coerenta politicilor economice aplicate pe plan intern.
In intervalul 2006-2008, economia Romaniei a inregistrat rate anuale de crestere de 7,9%, 6%, respectiv 7,1%, banca centrala avertizand in repetate randuri in privinta riscurilor de supraincalzire.
In acest sens, consilierul guvernatorului BNR a subliniat ca in Romania se pune in mod gresit problema de schimbare a modelului economic, dinspre cresterea alimentata de consum catre investitii, adevarata miza fiind o evolutie sustenabila a consumului.
"In general, 70-80% dintr-o economie inseamna consum. Intregul creste odata cu partea lui principala, din moment ce cresterea consumului este peste potential, si economia per total creste la fel. Sa vrei crestere bazata doar pe investitii este ca si cum i-ai cere unei persoane sa se ingrase doar la cap, nu si la corp, nu este posibil", a explicat Croitoru.
Pe termen mai apropiat, el isi mentine estimarea ca economia Romaniei va reveni pe plus in partea a doua a lui 2010, insa ritmul in care se va face redresarea depinde de modul in care se va restabili increderea, inclusiv in plan extern.
"Treptat, increderea ar trebui sa inlocuiasca stimulii fiscali aplicati in alte state. De asemenea, ar putea fi stimuli monetari, care nu s-au vazut foarte puternic pana acum. Cred ca redresarea va fi insa destul de lenta", a spus Croitoru.
Institutul National de Statistica (INS) a anuntat pentru trimestrul al treilea al acestui an date mai bune decat estimarile, aratand ca produsul intern brut s-a contractat cu 0,7% fata de trimestrul anterior, in timp ce fata de aceeasi perioada din 2008 declinul a fost de 7,1%.
Comisia Nationala de Prognoza estima in proiectia finala de toamna ca economia Romaniei se va contracta cu 8,7% fata de intervalul similar din 2008 (serie bruta). De asemenea, estimarea CNP este mai mare si in ce priveste comparatia fata de trimestrul II, cand se astepta la scaderea economiei, cu 1,2% fata de trimestrul precedent (serie ajustata).
Potrivit CNP, contractia economica este estimata la 7,7% in acest an, urmand ca in 2010 economia sa revina pe plus, dar cu o rata de crestere slaba, de 0,5%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial