Lybek: FMI poate livra cumulat urmatoarele doua transe, dar o astfel de amanare costa guvernul

Data publicarii: 19-11-2009 | Economie

FMI poate livra impreuna transele III si IV din imprumutul pentru Romania, daca autoritatile romane solicita acest lucru si daca perioada de incertitudine politica se prelungeste, insa guvernul trebuie sa se finanteze intre timp, la costuri mai mari, a declarat reprezentantul FMI, Tonny Lybek.

"In cazul in care criza politica se prelungeste si finalizarea celei de-a doua evaluari a FMI se amana pentru luna ianuarie, noi putem livra impreuna transele III si IV. Urmatoarea evaluare a Fondului era oricum programata pentru sfarsitul lui ianuarie-inceputul lui februarie 2010, cu livrarea celei de-a patra transe in martie", a explicat joi reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.

Pe de alta parte, Lybek a subliniat ca "guvernul trebuie sa se finanteze intre timp", deci amanarea celei de-a treia transe, prin nesolutionarea situatiei politice interne, prezinta costuri aditionale.

"Pentru banii de la FMI, dobanda este de circa 3,5%. La emisiunea de titluri in valuta pe piata interna, dobanda pentru guvern a fost de 5,25%. Daca se imprumuta in lei, statul plateste o dobanda si mai mare, deci sunt costuri aditionale", a spus reprezentantul FMI.

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat pe 6 noiembrie ca nu exclude ca institutia sa vireze impreuna a treia si a patra transa din imprumutul pentru Romania, in cazul in care o prelungire a tensiunilor politice ar face ca urmatoarea vizita a delegatiei Fondului sa aiba loc la finalul lui ianuarie-inceputul lui februarie.

"Acordul nostru prevede ca evaluarile in cadrul acordului sa aiba loc la fiecare trei luni. Evaluarea pentru a patra transa era prevazuta initial pentru sfarsitul lui ianuarie-inceputul lui februarie 2010. In cazul in care situatia politica nu se rezolva mai devreme, am putea combina revizuirile pentru a acorda Romaniei o dubla tragere a transelor", a spus Franks, la The Money Channel (TMC).

Prin cumularea celor doua transe, FMI ar vira Romaniei circa 2,35 miliarde euro.

Ultima misiune a FMI in Romania s-a incheiat fara ca institutia sa decida livrarea celei de-a treia transe din imprumut, in valoare de 1,409 miliarde DST (drepturi speciale de tragere), ceea ce reprezinta aproximativ 1,5 miliarde euro.

Initial, aceasta tragere era programata pentru jumatatea lunii decembrie 2009, insa, in lipsa unui guvern cu drepturi depline, FMI a amanat decizia, precizand ca exista sanse mici ca livrarea acestor fonduri sa se mai realizeze in acest an.

A patra transa de la Fond fusese programata orientativ pentru 15 martie 2010, in functie de performantele tarii la finalul lui 2009 si de a treia examinare a FMI, Romania urmand sa primeasca atunci 766 milioane DST (circa 847 milioane euro).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: