Negritoiu (ING): Suntem o tara europeana, dar gandim in termeni de economie inchisa
Data publicarii: 19-11-2009 | EconomieRomania "a fost in situatia unei crize externe amplificata de politicile interne, fiscale si monetare", in conditiile in care "este o tara europeana, dar gandeste in termeni de economie inchisa", a spus directorul ING Bank, Misu Negritoiu, care a apreciat ca BNR ar cheltui oricat "sa tina cursul".
"Suntem o tara europeana, dar gandim in termeni de economie inchisa. In primul rand ca suntem o economie euroizata, prin offshore, 75% din credite in euro si noi ne luptam pentru o dobanda care nu are cu adevarat efect asupra pietei. Ce are efect este cursul de schimb", a spus directorul general al ING Bank Romania.
El a adaugat ca ar trebui sa se puna intrebarea "pe cine protejeaza si cui dauneaza o anumita politica de curs de schimb".
"Sunt 500.000 de persoane cu ipoteci care nu mai pot plati. In plus, trebuie sa vedem cate locuri de munca se inchid din cauza cursului de schimb. Oficialii bancii centrale au spus ca Romania s-a transformat intr-un mare shopping mall, dar asta tot din cauza aprecierii, aveam o moneda puternica, importurile au invadat piata romaneasca. Vorbim de agricultura dar nu avem", a spus Negritoiu.
El considera ca deprecierea leului ar putea avea si efecte pozitive, "precum stimularea productei prin politica de curs de schimb"
"Culmea este ca in ultimul timp cursul s-a depreciat din cauza tranzactiilor comerciale efective, nu a speculatiilor. In acesti termeni, daca vorbim de speculatii, vorbim de reactiile pietei", a precizat reprezentantul ING Bank.
El considera ca leul este "pe o tendinta de depreciere, insa BNR este suficient de hotarata sa cheltuie oricat sa tina cursul".
"Noi vedeam in prognozele noastre o crestere a cursului pana la 4,5 lei/euro, iar dupa imbunatatirea sentimentului in strainatate si revenirea economiilor europene, putem asista chiar la o usoara apreciere a cursului. Anul viitor poate ajunge chiar la 4,3 lei/euro, dar politicile aplicate acum sunt confrontationale, in loc de flexibile, prietenesti. Este un fel de a face politica, dar este contraproductiv", a spus Negritoiu.
El a apreciat ca BNR a avut o politica "neinspirata" in toamna anului trecut, cand s-a vorbit despre un atac asupra leului, deoarece deprecierea a intervenit "brusc si tarziu", din februarie 2009.
"In octombrie 2008, a fost o politica cel putin neinspirata. A aruncat BNR intr-o lupta cu investitorii, care nu speculau, doreau sa-si inchida pozitiile, in conditiile crizei. A generat o crestere fara precedent a dobanzilor, lichiditatea a disparut aproape complet din sistem, pana la sfarsitul anului banii s-au terminat, obiectivul stabilitatii preturilor s-a tranformat brusc in stabilitatea cursului. Dupa februarie a urmat devalorizarea", a completat Negritoiu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă