INS a lansat portalul web de culegere a datelor online, proiect de 25,49 milioane lei

Data publicarii: 20-11-2009 | Economie

Institutul National de Statistica (INS) a lansat un portal web pentru culegerea online a datelor, proiectul avand o valoare totala de 25,49 milioane lei, iar o parte din finantare a provenit din fonduri europene, a spus vineri presedintele INS, Virgil Voineagu.

"INS lanseaza astazi (vineri n.r.) un proiect complex pentru statistica oficiala - portal web pentru preluarea online a datelor statistice. Contractul de finantare a fost semnat in 4 august intre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) si INS, iar proiectul urmareste imbunatatirea calitatii datelor, reducerea timpului de colectare si a costurilor si diseminarea mai rapida a informatiilor statistice dupa prelucrarea chestionarelor", a explicat Voineagu.

Din valoarea totala de 25,493 milioane lei, circa 17 milioane lei provin din fonduri nerambursabile prin POS Cresterea Competitivitatii Economice, restul fiind contributia de la bugetul de stat.

Proiectul a fost demarat in august 2009, odata cu semnarea contractului de finantare dintre INS si MCSI, iar implementarea dureaza 14 luni.

In prima faza vor fi realizate 20 de modele de anchete si cercetari statistice prin care vor fi preluate date de la respondenti persoane juridice, care, ulterior, ar putea fi extinse pana la 200 de anchete si cercetari stiintifice.

"Proiectul reprezinta un pas important pentru cresterea calitatii datelor statistice, simplificarea modalitatilor de lucru, cresterea operativitatii si este un instrument de armonizare integrala a statisticii romanesti la statistica europeana", a spus Voineagu, care a adaugat ca, in prezent, Romania este pe penultimul loc in UE dupa numarul de statisticieni la 100.000 de locuitori.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: