Erste: Presiunile pe leu si dobanzi se vor diminua dupa al doilea tur al alegerilor prezidentiale

Data publicarii: 22-11-2009 | Economie

Presiunile asupra cursului de schimb s-ar putea diminua dupa al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Romania, iar dobanzile interbancare pe termen scurt ar putea reveni in apropierea dobanzii cheie, insa acest lucru depinde si de viteza cu care se va forma un nou guvern, arata un raport Erste.

"Consideram ca, indiferent de guvenul care va veni la putere dupa alegerile prezidentiale, acesta va avea putine optiuni pentru perioada urmatoare. Un guvern nou, cu puteri depline, sustinut de o majoritate confortabila si motivat sa continue reformele publice agreate cu FMI reprezinta un factor-cheie pentru consolidarea fiscala pe termen mediu si pentru imbunatatirea perspectivelor asupra Romaniei", arata un raport publicat de grupul Erste privind evolutia economiilor din regiune, care include estimari si comentarii ale analistilor BCR.

Economistii noteaza ca tensiunile intre principalele partide politice "nu ajuta in atingerea tintelor macroeconomice agreate cu partenerii straini, mai ales tinand cont ca aceste criterii de performanta sunt greu de indeplinit chiar si intr-un mediu politic stabil".

"Presiunile pe cursul de schimb s-ar putea diminua dupa runda a doua a alegerilor prezidentiale, in timp ce dobanzile pe termen scurt ar putea reveni in apropierea dobanzii cheie. Pe de alta parte, aceste lucruri depind si de viteza cu care se va forma un nou guvern si de cat de hotarat va fi sa implementeze masurile dure de reforma si sa mentina in grafic acordul cu FMI", se mai precizeaza in raport.

Analistii noteaza ca, "potrivit celor mai recente sondaje, Traian Basescu este preferat in primul tur de alegeri, cu un procent mai mare decat Mircea Geoana si Crin Antonescu, insa in runda a doua candidatul PSD are sanse mai mari sa castige alegerile"

"Cu toate ca in timpul campaniei se vehiculeaza multe promisiuni referitoare la programele economice, presedintele are puteri limitate in a influenta direct guvernarea tarii (cu exceptia numirii primului-ministru) si in implementarea reformelor necesare", subliniaza economistii BCR, citati in raportul Erste.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: