Cum a reusit Garda Financiara sa scape de un contribuabil: Serifii Fiscului descaleca in pantaloni scurti

Data publicarii: 23-11-2009 | Actualitate

Jumatate dintre patronii de pensiuni dintr-o localitate valceana si-au trecut afacerile la negru pentru a evita in viitor sa mai fie calcati de Garda Financiara. Angajati ai acestei institutii, imbracati la pantaloni scurti si fara mandate, au dat iama prin pensiuni in cautare de peschesuri, acuza patronii.

Peste jumatate dintre pensiunile de pe Valea Lotrului, din judetul Valcea, functioneaza fara acte, dupa abuzurile facute de Garda Financiara, Fisc, Pompieri sau introducerea impozitului forfetar, estimeaza patroni ai unor pensiuni din zona. In localitatea Malaia din zona, din totalul de 16 pensiuni, doar 7 sunt inregistrate. C.P. sta in aceasta localitate si are o mica pensiune de cinci camere. El este unul dintre cei care au preferat sa isi inchida oficial afacerea, neoficial usile pensiunii sale fiind deschise la fel ca si inainte musafirilor. A scapat astfel de abuzurile comisarilor, de spaga care acesta credea ca i se cerea si de amenzi.

Timp de opt ani pensiunea valceanului C.P. a functionat cu respectarea legii, firma fiind inregistrata ca P.F.A. Un control abuziv al Garzii Financiare din aceasta vara, urmat imediat de unul al Fiscului, dar si introducerea impozitului forfetar, l-au facut sa renunte la firma si sa-si continue activitatea la negru. C.P nu este lovit foarte mult de disparitia firmei. "Inchiderea firmei nu m-a afectat foarte tare deoarece am deja o clientela loiala", spune el. De ce a decis micul patron sa intre in ilegalitate? Vara trecuta, proprietarul micii pensiuni de pa Valea Lotrului s-a trezit cu o masina la poarta din care au coborat trei barbati, "imbracati ca si cum ar merge la iarba verde", povesteste C.P. "Unul dintre ei era in pantaloni scurti. S-au legitimat cu insignele de serviciu ca si comisari de la Garda Financiara. Cand i-am vazut cum au venit am banuit ca vor spaga. Cei trei comisari se numesc Sorin Miroiu, Gheorghe Ivan si Valentin Oprea. M-am uitat la masina lor si aceasta nu avea inscriptiile specifice, asa cum prevede legea. Probabil era automobilul personal al unuia dintre ei", povesteste C.P. La momentul respectiv patronul pensiunii nu stia mare lucru despre legislatia legata de activitatea Garzii, asa ca s-a supus controlului.

Comisarii au gasit o problema la casa de marcat si l-au amendat pe proprietarul pensiunii cu 1.000 de lei. "M-am impacat cu ideea, ce era sa fac? Probabil mi-au dat amenda pentru ca nu le-am oferit nimic...", crede C.P. Studiind legile ulterior a constatat o multime de ilegalitati, in activitatea celor trei comisari. "In primul rand legea prevede ca la orice control comisarii trebuie sa poarte uniforma de serviciu si sa utilizeze mijloacele auto, purtand insemne si dispozitive de avertizare sonore si luminoase specifice. Apoi, desi au declarat ca sunt intr-un control inopinat, nu au prezentat un ordin de serviciu (au trecut in procesul-verbal un numar de legitimatie in loc de numarul acestuia), asa cum prevede legea in aceste cazuri", arata micul patron. Cei care functionau si atunci la negru nu au patit nimic, pentru ca statul nu face nimic ca sa-i aduca in legalitate.

Dupa ce a constatat aceste nereguli, C.P. a facut plangere la Bucuresti, la comisarul general al Garzii Financiare. "Acesta mi-a raspuns prompt ca daca lucrurile s-au intamplat asa actiunea a fost ilegala si ca are nevoie de dovezi pentru a aplica sanctiuni. Or, singurele dovezi puternice pe care le-as fi putut trimite erau fotografii sau o inregistrare video, pe care nu le aveam. Asa nu am putut trimite decat o copie dupa procesul-verbal", spune fostul patron de pensiune. Ulterior, s-a demarat o ancheta, iar comisarii de la Valcea au intors-o, afirmand ca acel control nu era inopinat, ci tematic, dispus de Garda Financiara Valcea. Potrivit legii, controalele tematice se executa numai in baza ordinelor date de conducerea institutiei, nicidecum de seful unei structuri teritoriale.

Stresat si speriat de controale si stiind ca mai are de platit si impozit forfetar, C.P. a luat decizia sa renunte la firma si sa continue sa inchirieze fara acte. Aceeasi decizie au luat-o si alte zeci de pensiuni din zona, spune el. "Cred ca in acest moment jumatate dintre pensiunile de pe Valea Lotrului functioneaza fara acte. Oamenii sunt disperati de controalele Garzii, ale Fiscului sau ale Pompierilor, organe ale statului care nu respecta legile in baza carora functioneaza atunci cand vin in controale. Atunci, daca noi suntem amendati ilegal, de ce am mai continua sa functionam legal?", se intreaba C.P.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: