FMI considera ca economia mondiala isi revine, dar continua sa fie vulnerabila
Data publicarii: 23-11-2009 | InternationalEconomia mondiala are o evolutie mai buna, insa continua sa fie vulnerabila, a declarat directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de AFP.
Strauss-Kahn a subliniat ca prioritatea tarilor bogate este de a planifica o serie de masuri pentru reducerea deficitelor bugetare, ce s-au adancit in ultimul an, pe fondul luptei pentru combaterea recesiunii, atragand din nou atentia ca este prea devreme pentru retragerea stimulilor din piete.
"Recomandam cea mai mare prudenta, pentru ca este mai dureros sa retragem planurile prea devreme decat mai tarziu", a declarat el, in cadrul unei conferinte de presa.
Dupa agravarea crizei financiare, in urma falimentului Lehman Brothers, din 15 septembrie 2008, guvernele si bancile centrale au injectat sau garantat mii de miliarde dolari pentru sustinerea sistemelor fianciare si a activitatii economice.
Totodata, dobanzile de politica monetara au fost mentinute la un minim istoric in majoritatea tarilor dezvoltate.
Strauss-Kahn considera ca aceste masuri au contribuit la limitarea efectelor crizei. "In prezent, suntem intr-un moment critic. Sustenabilitatea revenirii va depinde de deciziile care vor fi luate de guverne in lunile urmatoare", a afirmat directorul FMI.
De asemenea, el a facut apel la guverne sa intocmeasca strategii pentru redresarea finantelor publice afectate de criza. Odata retrase masurile de sustinere, guvernele vor trebui sa reduca fara ezitare cheltuielile publice sau sa majoreze impozitele, a explicat Strauss-Kahn.
Directorul FMI a facut apel la state pentru cooperare internationala, chiar daca strategiile de iesire din criza difera de la caz la caz, si s-a aratat mai putin preocupat de mentinerea pe o perioada indelungata a politicilor monetare relaxate.
"In special in tarile dezvoltate, politicile monetare pot fi mentinute relaxate pentru un timp, in absenta unor riscuri inflationiste", a spus el.
"Insa unele tari emergente se confrunta cu alte riscuri, ce le-ar putea obliga sa majoreze dobanzile mai repede decat se estima", a completat el.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI