Stepic, Raiffeisen: Bancile trebuie sa finanteze tot mai mult statul roman, fie ca le place sau nu
Data publicarii: 23-11-2009 | Finante-BanciBancile din Romania sunt nevoite sa finanteze din ce in ce mai mult statul, in lipsa altor oportunitati de investitii si a unei cereri reduse de credite, a spus presedintele Raiffeisen International, Herbert Stepic, mentionand ca, in prezent, banca pe care o conduce se confrunta cu supralichiditate.
"Problema este alta. Daca trebuie sa respectam aceste reguli (din acordul incheiat intre FMI si bancile prezente in Romania, .n.r), dar nu exista cerere de credite, pentru ca venim dintr-o criza foarte severa, putem sa investim doar in mijloace alternative. Acestea sunt in primul rand titlurile guvernamentale. Fie ca ne place sau nu, trebuie sa finantam tot mai mult statul", a spus Stepic, intr-un interviu acordat The Money Channel.
Presedintele Raiffeisen International, care detine Raiffeisen Bank Romania, a adaugat ca piata trece in prezent printr-o perioada de supralichiditate, "dar cererea pentru acesti bani nu este aici".
Pe de alta parte, grupul austriac are in portofoliu credite neperformante de 1,3 miliarde euro, cu o pondere de 7% in volumul total al imprumuturilor, insa cifrele "variaza de la 2%, rata cea mai mica, la 20%, care este cea mai mare rata, in Ucraina", a aratat Stepic.
De altfel, Ucraina si Rusia sunt cele mai riscante piete pe care grupul bancar activeaza in prezent, insa profiturile inregistrate in cele doua tari in ultimii trei ani "depasesc cu mult" pierderile potentiale din credite neperformante, a precizat Stepic.
"Raiffeisen are o strategie pe termen lung pentru tarile din Europa Centrala si de Est. Cand spun asta, ma refer la faptul ca am capitalizat bancile noastre in toate perioadele dificile ale crizei din Rusia, la inceputul anilor '90. Timp de 20 de ani am lasat cea mai mare parte din profiturile pe care le-am obtinut in Europa Centrala si de Est tot aici. De ce am facut asta? Ei bine, pentru ca noi credem in aceasta regiune si bineinteles pentru ca am facut mai multi bani aici decat pe alte piete", a afirmat Stepic.
In primele zece luni din acest an, Finantele au emis titluri de stat de 58 miliarde lei (circa 13,7 miliarde euro), de aproape cinci ori mai mult decat in intregul an 2008. In primele cinci licitatii din noiembrie ministerul a luat doar 1,45 miliarde lei, in conditiile in care si-a propus sa atraga 6 miliarde lei pe parcursul lunii, prin certificate de trezorerie cu discont la 6 si 12 luni si prin obligatiuni de tip benchmark pe 3 si 5 ani.
De asemenea, Ministerul Finantelor Publice (MFP) va lansa joi pe piata interna de capital o emisiune de titluri de stat in valoare de 500 milioane euro, cu maturitate de 364 zile, pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice. MFP a mai organizat in 2009 alte doua emisiuni de titluri de stat in valuta, in iulie si la inceputul lui noiembrie, prin care a atras 1,241 miliarde euro, la o dobanda de 5,25%, cu maturitati diferite, de 4 ani, respectiv 3 ani.
Pe de alta parte, in iulie, MFP a imprumutat aproximativ un miliard euro de la bancile din Romania, printr-un aranjament de tip "club loan", pentru finantarea deficitului bugetar.
Ministrul interimar al Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, declara pe 10 noiembrie ca deficitul bugetar a ajuns la 5,2% din produsul intern brut (PIB) in primele 10 luni din acest an, de la 5,14% din PIB in primele noua luni.
La mijlocul lui noiembrie, BNR a decis, intr-o sedinta de politica monetara surpriza, sa reduca rezervele minime obligatorii constituite de banci pentru pasivele in valuta, de la 30% la 25%, masura care va elibera in piata intre 1 si 1,5 miliarde euro, incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie, bani care vor fi folositi pentru finantarea deficitului bugetar.
Ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental s-a temperat semnificativ in septembrie, la 2,4% in termeni nominali, de la 8,2% in august, soldul plasandu-se la 198,9 miliarde lei (47,38 miliarde euro), insa fata de luna precedenta cresterea a continuat, cu 0,1%, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online