ING: Excluderea din distribuirea aleatorie a primilor 2 jucatori pe pilonul II este o discriminare
Data publicarii: 25-11-2009 | Finante-BanciING Fond de Pensii considera discriminatorie excluderea timp de 2 ani primilor doi jucatori, cu cote de piata peste 20%, de la distribuire aleatorie a noilor intrati la sistemul pensiilor private obligatorii, in urma aprobarii de catre CSSPP a unor norme care modifica repartizarea aleatorie.
Masura, decisa in 20 noiembrie de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010 si ii va afecta pe primii doi jucatori de pe piata, ING si Allianz-Tiriac. Primul are 1,5 milioane de participanti, respectiv o treime din piata, in timp ce al doilea are 1,14 milioane clienti, sau circa 25% din total.
Ca reactie la decizia luata de arbitrul pensiilor private, reprezentantii ING Fond de Pensii considera ca decizia luata "este un exemplu de discriminare fata de ceilalti jucatori de pe piata" si, in acelasi timp, incalca legislatia primara.
"Recenta norma emisa de CSSPP este fara indoiala o incalcare a legislatiei primare (Legea nr. 411/2004) in care se mentioneaza in mod expres principiul care sta la baza repartizarii aleatorie a persoanelor care nu au aderat in termenul legal la un fond de pensii private", a declarat Cornelia Aurelia Coman, director general ING Asigurari de Viata si presedinte al consiliului de administratie al ING Fond de Pensii.
Ea a adaugat ca excluderea fondurilor de pensii private cu cote de piata de peste 20% din participanti din procesul de repartizare aleatorie este un exemplu de discriminare fata de ceilalti jucatori de pe piata.
"Consider ca fiecare administrator trebuie sa aiba aceleasi sanse, drepturi si obligatii ca oricare altul din piata pensiilor private, iar reusita sa in atragerea participantilor nu trebuie sa fie privita ca o bariera sau o ratiune negativa", a mai spus Coman.
Seful ING Asigurari de Viata a adaugat ca studiile ING arata ca fondul pe care il administreaza este preferat de aproximativ 40% dintre romani. "Mai mult, in 2009, un procent de circa 30% dintre romani au ales deja ING ca administrator al pensiei lor private. Aceste cifre sunt in mod cert o expresie a cotei de piata pe care o detinem, sustinuta de o experienta, expertiza si soliditate care fac diferenta in alegerile publicului", a explicat Coman.
Potrivit Casei Nationale de Pensii (CNPAS), in ultimul an si jumatate au aderat la piata pensiilor private obligatorii circa 700.000 de participanti, iar dintre acestia 87% au fost distribuiti aleatorie si numai 13% au aderat la un fond prin semnatura directa.
La jumatatea lui octombrie, vicepresedintele CSSPP, Ion Giurescu, declara ca arbitrul pensiilor private intentioneaza sa modifice mecanismul de distributie aleatorie a noilor intrati in sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), ca sa reduca concentrarea pietei.
Oficialul a explicat ca aproximativ 80% dintre participantii noi la sistem sunt distribuiti aleatoriu. "Este o concentrare prea mare a pietei. Trebuie sa gasim solutii ca piata sa fie echilibrata", afirma Giurescu.
In prezent, distribuirea se face pe baza cotei de piata, insa Giurescu sustine ca nu ar fi corect ca jucatorii cu cea mai mare cota de piata, la care au ajuns in urma perioadei initiale de patru luni, sa beneficieze automat de cel mai mare numar de participanti.
Ca solutie, el a propus distribuirea in cote egale a participantilor intre administratori sau, pe o perioada limitata de trei ani, jucatorilor cu o cota de piata peste o anumita limita sa nu li se mai distribuie noi participanti. Giurescu argumenta ca administratorii nu mai depun eforturi in informarea viitorilor participanti si pe atragerea lor, ci se bazeaza pe faptul ca au o anumita cota de piata.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online