ING: Excluderea din distribuirea aleatorie a primilor 2 jucatori pe pilonul II este o discriminare
Data publicarii: 25-11-2009 | Finante-BanciING Fond de Pensii considera discriminatorie excluderea timp de 2 ani primilor doi jucatori, cu cote de piata peste 20%, de la distribuire aleatorie a noilor intrati la sistemul pensiilor private obligatorii, in urma aprobarii de catre CSSPP a unor norme care modifica repartizarea aleatorie.
Masura, decisa in 20 noiembrie de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010 si ii va afecta pe primii doi jucatori de pe piata, ING si Allianz-Tiriac. Primul are 1,5 milioane de participanti, respectiv o treime din piata, in timp ce al doilea are 1,14 milioane clienti, sau circa 25% din total.
Ca reactie la decizia luata de arbitrul pensiilor private, reprezentantii ING Fond de Pensii considera ca decizia luata "este un exemplu de discriminare fata de ceilalti jucatori de pe piata" si, in acelasi timp, incalca legislatia primara.
"Recenta norma emisa de CSSPP este fara indoiala o incalcare a legislatiei primare (Legea nr. 411/2004) in care se mentioneaza in mod expres principiul care sta la baza repartizarii aleatorie a persoanelor care nu au aderat in termenul legal la un fond de pensii private", a declarat Cornelia Aurelia Coman, director general ING Asigurari de Viata si presedinte al consiliului de administratie al ING Fond de Pensii.
Ea a adaugat ca excluderea fondurilor de pensii private cu cote de piata de peste 20% din participanti din procesul de repartizare aleatorie este un exemplu de discriminare fata de ceilalti jucatori de pe piata.
"Consider ca fiecare administrator trebuie sa aiba aceleasi sanse, drepturi si obligatii ca oricare altul din piata pensiilor private, iar reusita sa in atragerea participantilor nu trebuie sa fie privita ca o bariera sau o ratiune negativa", a mai spus Coman.
Seful ING Asigurari de Viata a adaugat ca studiile ING arata ca fondul pe care il administreaza este preferat de aproximativ 40% dintre romani. "Mai mult, in 2009, un procent de circa 30% dintre romani au ales deja ING ca administrator al pensiei lor private. Aceste cifre sunt in mod cert o expresie a cotei de piata pe care o detinem, sustinuta de o experienta, expertiza si soliditate care fac diferenta in alegerile publicului", a explicat Coman.
Potrivit Casei Nationale de Pensii (CNPAS), in ultimul an si jumatate au aderat la piata pensiilor private obligatorii circa 700.000 de participanti, iar dintre acestia 87% au fost distribuiti aleatorie si numai 13% au aderat la un fond prin semnatura directa.
La jumatatea lui octombrie, vicepresedintele CSSPP, Ion Giurescu, declara ca arbitrul pensiilor private intentioneaza sa modifice mecanismul de distributie aleatorie a noilor intrati in sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), ca sa reduca concentrarea pietei.
Oficialul a explicat ca aproximativ 80% dintre participantii noi la sistem sunt distribuiti aleatoriu. "Este o concentrare prea mare a pietei. Trebuie sa gasim solutii ca piata sa fie echilibrata", afirma Giurescu.
In prezent, distribuirea se face pe baza cotei de piata, insa Giurescu sustine ca nu ar fi corect ca jucatorii cu cea mai mare cota de piata, la care au ajuns in urma perioadei initiale de patru luni, sa beneficieze automat de cel mai mare numar de participanti.
Ca solutie, el a propus distribuirea in cote egale a participantilor intre administratori sau, pe o perioada limitata de trei ani, jucatorilor cu o cota de piata peste o anumita limita sa nu li se mai distribuie noi participanti. Giurescu argumenta ca administratorii nu mai depun eforturi in informarea viitorilor participanti si pe atragerea lor, ci se bazeaza pe faptul ca au o anumita cota de piata.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă
- Studiu Deloitte: cheltuielile de sarbatori se mentin, in acest sezon, la nivelul de anul trecut, chiar daca 73% dintre cumparatori se asteapta la scumpiri, iar 37% au o situatie financiara mai precara
- Studiu Deloitte: companiile din majoritatea sectoarelor directioneaza mai mult de jumatate din bugetul de marketing catre activitati din mediul digital
- Bringo, cel mai nou chirias al cladirii Eminescu Offices dezvoltat de Akcent Development
- EY România: Indemnizațiile membrilor CA, directorilor și administratorilor impozitate ca salarii ori ca activitate cu TVA? - punct de vedere