Aurul atinge un nou record istoric, depasind 1.180 dolari/uncie

Data publicarii: 25-11-2009 | International

Pretul aurului a depasit miercuri pentru prima data pragul de 1.180 dolari pe uncie, atingand un nou varf istoric, ca urmare a reluarii tendintei de depreciere a dolarului, ce a determinat investitorii sa cumpere produse denominate in moneda americana, precum materiile prime, potrivit AFP.

Astfel, aurul a ajuns la nivelul de 1.180,20 dolari/uncie, dupa ce miercuri dimineata dolarul a continuat sa se deprecieze, mai ales in fata euro, depasind din nou pragul de 1,50 dolari/euro.

Potrivit brokerilor de la ETX Capital, "aurul creste pe fondul speculatiilor de presiune continua asupra dolarului", iar investitorii doresc sa faca din achizitiilor lor de metal pretios "un zid impotriva inflatiei".

Aurul s-a scumpit, de asemenea, ca urmare a plafonarii productiei, sustin specialistii. Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, unul dintre cele mai importante organisme specializate pe aur, productia acestui metal ar trebui sa se majoreze cu 3,7% in 2009, dar nu va satisfacere decat doua treimi din cerere.

NewsIn