Cursul dolarului fata de leu scade la minimul acestui an, de 2,8355 lei/dolar
Data publicarii: 25-11-2009 | Finante-BanciCursul de referinta afisat de BNR a coborat miercuri la minimul acestui an, de 2,8355 lei/dolar, iar cel fata de euro, la minimul ultimelor 8 saptamani, de 4,2597 lei/euro, in scadere cu aproape un ban (0,12%) fata de marti, pe o piata marcata de revenirea apetitului pentru risc al investitorilor.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a mai afisat un curs de referinta atat de scazut fata de dolar din 31 decembrie 2008, cand era de 2,8342 lei/dolar. Fata de moneda europeana, cursul de referinta nu a mai atins un nivel atat de scazut din 1 octombrie 2009, cand s-a situat la 4,2495 lei/euro. Marti, cursul de referinta a fost de 4,2648 lei/euro.
"Leul s-a apreciat in primele tranzactii, dar dupa ora 11:00 a inceput sa piarda teren, tendinta observata si la celelalte monede ale tarilor din regiune. Se pare ca a revenit apetitul investitorilor pentru risc, ceea ce se reflecta si asupra monedelor tarilor emergente", a declarat un dealer bancar.
In cazul leului, insa, dealerul considera ca "este vorba si de o usoara impingere in jos a cursului, dat fiind ca situatia politica inca neclara nu i-ar da motive de apreciere".
In deschiderea sedintei valutare, moneda europeana era tranzactionata cu 4,2680 lei, insa leul s-a intarit rapid in prima parte a zilei, pana la 4,2550 lei/euro. Ulterior, leul a revenit la cotatia de 4,26 lei/euro, iar la 13:50, bancile cumparau un euro cu 4,2560 lei si il vindeau cu 4,2610 lei.
Monedele din regiune au avut tendinte similare, zlotul polonez apreciindu-se initial de la 4,12 la 4,0980 zloti/euro, dupa care arevenit la 4,1160 zloti/euro. La randul sau, forintul a castigat teren de la 267,80 la 267 forinti/euro, iar apoi a revenit la 267,60 forinti/euro.
Fata de dolarul american, cursul de referinta afisat de BNR a scazut miercuri cu aproape 2 bani (0,6%), pana la 2,8355 lei/dolar, de la nivelul de marti, de 2,8525 lei/dolar.
Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat treptat de la 1,4957 la 1,5095 dolari/euro, iar la 13:55 euro era cotat la 1,5070 dolari.
Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de miercuri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 8,53% pe an, in scadere fata de cel din sedinta anterioara, de 8,96% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a scazut la 9,03% pe an, de la nivelul de marti, de 9,46% pe an.
Dobanzile din piata monetara au scazut usor, dar s-au mentinut peste nivelul dobanzii de politica monetara, de 8% pe an, ca urmare a scaderii lichiditatii din piata, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă