Incalzirea climatica ar putea costa UE pana la 65 mld euro in 2080, Romania ar fi mai putin afectata
Data publicarii: 25-11-2009 | MediuIncalzirea climatica planetara ar putea costa Uniunea Europeana pana la 65 miliarde euro in 2080, daca nu este stopata, cel mai expus fiind sudul Europei, unde agricultura si turismul vor fi puternic lovite, in timp ce impactul asupra Romaniei va fi mai putin semnificativ, potrivit AFP.
Spania, Portugalia, Italia, Grecia si Bulgaria ar fi cel mai puternic afectate, agricultura suferind de pe urma secetei o pierdere de randament ce ar putea urca la 25%, iar veniturile din turism ar putea scadea cu 5 miliarde euro pe an, se arata intr-un studiu prezentat miercuri de Centrul comun de cercetare al Comisiei Europene.
Impactul va fi mai putin important in Europa Centrala, zona cuprinsa intre Irlanda, Olanda, Franta, Romania si Polonia, chiar daca aceste state vor fi afectate de cresterea fenomenului inundatiilor.
In schimb, tarile din nordul UE ar putea profita de pe urma incalzirii globale.
"Danemarca, Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia si Lituania ar fi singurele tari din UE care ar beneficia de pe urma incalzirii globale, cu cresteri de 0,5%-0,7% pe an, in special datorita impactului pozitiv asupra agriculturii, al pagubelor mai mici cauzate de inundatii si a unor venituri mai mari din turism", se precizeaza in studiu.
"Daca anticiparile privind schimbarile climatice din 2080 s-ar produce in prezent, UE ar trebui sa faca fata unei scaderi anuale cu intre 20 si 65 miliarde euro a produsului intern brut (PIB), in functie de cresterea temperaturii in UE (intre 2,5 grade si 5,4 grade Celsius)", avertizeaza autorii raportului.
Rezultatul tine cont de patru domenii sensibile la schimbarile climatice, respectiv agricultura, inundatiile, modificarile in zone de coasta odata cu deplasarea populatiei si turismul. Studiul a luat in calcul mai multe scenarii de crestere a temperaturii (de la 2,5 grade C la 5,4 grade C) si a nivelului marii (de la 48 cm la 88 cm) in UE pentru 2080.
In cel mai pesimist scenariu, inundatiile provocate de mare si costul deplasarii populatiei ar reduce nivelul de trai anual al europenilor cu 0,46% si ar afecta in fiecare an intre 775.000 si 5,5 milioane persoane in plus fata de datele actuale. In agricultura, productia ar scadea randamentul culturilor cu 10% in fiecare an.
Inundatiile ar afecta intre 250.000 si 400.000 persoane in plus anual si ar reduce nivelul de trai cu 0,24%, ca urmare mai ales a pagubelor provocate in constructii.
Autorii studiului avertizeaza ca costul global la nivelul planetei ar putea sa fie chiar mai mare, deoarece in acest raport nu au fost luate in calcul criterii neeconomice, precum biodiversitatea, ecosistemul si catastrofele naturale.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă