Peste 45% dintre romani au redus consumul in acest an din cauza crizei
Data publicarii: 27-11-2009 | ActualitatePeste 45% dintre romani au cumparat aceleasi produse, dar in cantitate mai mica, in timp ce 16% dintre ei au achizitionat produse mai ieftine si in cantitate mai mica, din cauza situatiei economice actuale, potrivit unui studiu de piata al companiei MEDNET Marketing Research Center.
In acest context, datele studiului releva faptul ca 28,8% dintre respondenti nu si-au modificat comportamentul de consum, in timp ce 71,2% si-au redus consumul sau au apelat la produse mai ieftine. Astfel, 45,9% au cumparat aceleasi produse, dar in cantitate mai mica, 9,3% au cumparat produse mai ieftine, dar in aceeasi cantitate, iar 16% au cumparat produse mai ieftine si in cantitate mai mica.
Potrivit MEDNET, cei care nu si-au schimbat comportamentul de consum ca efect al crizei sunt cei care s-au declarat ca fiind afectati intr-o foarte mica masura sau chiar deloc de criza, adica tineri, fara copii, care au venituri peste 3.000 lei/familie si au studii superioare.
Cele mai afectate de criza economica se declara a fi femeile, cu varsta cuprinsa in intervalul 55-65 ani, cu un nivel de educatie "sub liceu" si cu un venit mai mic de 1.500 lei/familie.
Totodata, aproape 40% dintre romani resimt efectele crizei in foarte mare si mare masura. Studiul de piata arata ca efectele crizei sunt din ce in ce mai prezente in vietile romanilor, 17,1% dintre acestia afirmand ca sunt afectati de criza intr-o foarte mare masura, iar 19,3% in mare masura.
Procentul celor care pot afirma ca in acest an criza nu i-a afectat deloc a fost de 12,3%.
In plus, comparativ cu inceputul anului 2009, mai exact luna februarie, procentul celor care se declara afectati in foarte mare si mare masura de criza este in crestere,de la 28,6% in februarie 2009, la 36,4% in noiembrie 2009. Procentul celor care sunt afectati in mica masura sau deloc este in scadere, de la 38,7% la 26,6%.
Efectele pe care criza economica le-a avut asupra familiilor respondentilor se refera la pierderea locului de munca de catre el sau un membru al familiei, in proportie de 22,4%, reducerea salariului sau a castigurilor salariale ale acestuia sau ale unui membru al familiei (43,9%).
Printre efecte se mai numara si pierderea sau diminuarea beneficiilor extra-salariale (20,7%), precum si cresterea ratelor datorita devalorizarii leului (22,8%). Alte efecte mentionate de catre participantii la studiu au fost cresterea preturilor, lipsa comenzilor/contractelor/inchiderea firmei, pensia mica in raport cu cheltuielile, inghetarea si intarzierea platii salariilor, devalorizarea leului, aparitia conceptului de prudenta.
Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ pentru Bucuresti si orasele cu peste 100.000 locuitori, in perioada 16 - 23 noiembrie 2009. Au fost intervievate telefonic 854 persoane cu varsta cuprinsa in intervalul 18 - 65 ani.
MEDNET Marketing Research Center activeaza in domeniul cercetarii de piata din anul 2000 si desfasoara studii in diverse domenii de activitate,precum retail, DIY, banci si asigurari, telecomunicatii, medical si farmaceutic, media, agricultura, automobile, produse industriale etc.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Banca Transilvania - rezultate financiare pe primele trei luni ale anului
- Studiu Deloitte: 90% din companii considera ca tehnologia cloud este esentiala pentru dezvoltare, transformare digitala si competitivitate pe piata
- Reff & Asociatii obtine pro bono o hotarare definitiva care protejeaza proprietatea asupra terenului si investitia Asociatiei Daruieste Viata pt extinderea si modernizarea Spitalului Marie Curie
- Studiu Deloitte: producatorii globali de semiconductoare vor investi 300 mi. USD in 2023 in AI; piata comertului social se extinde rapid, iar cererea de servicii de streaming video pe baza de publicitate va creste
- Opinie Deloitte: Romania impune noi obligatii de raportare fiscala pentru multinationale. Ce trebuie sa stie companiile vizate?
- Studiu WEBCON: Solutiile de automatizare a proceselor de business genereaza o crestere a productivitatii de pana la 87%, cu o recuperare totala a investitiei in mai putin de 3 ani
- Opinie Deloitte: Cum pot verificarile de fond si demersul de due diligence sa contribuie la reputatia, stabilitatea si credibilitatea unei organizatii?
- Vanzarile Flanco au crescut cu 40% in primul trimestru al anului
- EY a asistat Carrefour în preluarea activităţilor Cora din România
- Fabrica de sârmă Dan Steel Group din Beclean, acum în procedură de faliment, caută investitori. Prețul de pornire este de 25,9 milioane de euro
- Raportul Revolut privind cheltuielile realizate de clientii romani in trim. I 2023
- Sondaj EY: Impactul noilor reglementări fiscale în economia națională și așteptările companiilor românești
- Reff & Asociatii | Deloitte Legal obtine la ICCJ o solutie definitiva de anulare a refacerii unei inspectii fiscale invocand exclusiv argumente de procedura
- Studiu Deloitte: noua din zece organizatii au raportat cel putin un incident sau o bresa de securitate cibernetica anul trecut
- Catalin Vasile este noul Chief Sales Officer al NN Romania