Norma ce reglementeaza sistemul bonus/malus la RCA a fost publicata in Monitorul Oficial
Data publicarii: 29-11-2009 | ActualitateNorma privind asigurarea de raspundere civila obligatorie (RCA), care reglemeteaza, printre altele, si modul de aplicare al sistemului bonus/malus care va fi operational din 2010, a fost publicata in Monitorul Oficial.
Potrivit normei, reducerea sau majorarea stabilita conform sistemului bonus/malus se aplica tarifelor notificate si practicate de catre societatea de asigurare la care asiguratul doreste sa incheie asigurarea RCA. Perioada de referinta este anul calendaristic anterior datei de emitere a politei, se mentioneaza in document.
Sistemul bonus/malus este format din categoria de baza B0, 14 clase de bonus si 8 clase de malus. Clasa B0 este atribuita unui asigurat nou, fara istoric in asigurare, se mentioneaza in document.
Pentru aplicarea unui malus sunt luate in calcul evenimentele pentru care a fost platita cel putin o dauna in perioada de referinta, in care se retine responsabilitatea totala sau partiala a conducatorului auto, indiferent cine a condus vehiculul la momentul producerii accidentului, indiferent de modul de protocolare a acestuia, prin procesul verbal intocmit de politie ori prin constatare amiabila de accident.
Daca in perioada de referinta nu au fost inregistrate daune platite, asiguratii beneficiaza de bonus, respectiv o reducere a primei de asigurare, dupa cum urmeaza: o clasa, in cazul in care noua polita se incheie pe o perioada de sase luni, si doua clase, in cazul in care noua polita se incheie pentru o perioada de un an.
Daca in perioada de referinta au fost inregistrate daune platite, asiguratii sunt penalizati prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare. Pentru perioada de referinta se poate aplica cel mult o malusare, se mai arata in document.
In situatia in care un asigurat detine mai multe vehicule, sistemul bonus/malus se aplica distinct prntru fiecare vehicul. De asemenea, in cazul instrainarii/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus/malus pentru un vehicul nou-dobandit se face pornind de la clasa bonus/malus de care asiguratul a beneficiat anterior.
In situatia in care, din motive tehnice, baza de date CEDAM nu poate fi interogata, asiguratorul poate stabili daunalitatea pe baza unei declaratii pe propria raspundere a asiguratului.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a stabilit ca sistemul bonus/malus pentru RCA sa fie introdus incepand cu 1 ianuarie 2010. Tot din ianuarie, asiguratorii vor fi obligati sa emita politele RCA in sistem electronic.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă