Norma ce reglementeaza sistemul bonus/malus la RCA a fost publicata in Monitorul Oficial
Data publicarii: 29-11-2009 | ActualitateNorma privind asigurarea de raspundere civila obligatorie (RCA), care reglemeteaza, printre altele, si modul de aplicare al sistemului bonus/malus care va fi operational din 2010, a fost publicata in Monitorul Oficial.
Potrivit normei, reducerea sau majorarea stabilita conform sistemului bonus/malus se aplica tarifelor notificate si practicate de catre societatea de asigurare la care asiguratul doreste sa incheie asigurarea RCA. Perioada de referinta este anul calendaristic anterior datei de emitere a politei, se mentioneaza in document.
Sistemul bonus/malus este format din categoria de baza B0, 14 clase de bonus si 8 clase de malus. Clasa B0 este atribuita unui asigurat nou, fara istoric in asigurare, se mentioneaza in document.
Pentru aplicarea unui malus sunt luate in calcul evenimentele pentru care a fost platita cel putin o dauna in perioada de referinta, in care se retine responsabilitatea totala sau partiala a conducatorului auto, indiferent cine a condus vehiculul la momentul producerii accidentului, indiferent de modul de protocolare a acestuia, prin procesul verbal intocmit de politie ori prin constatare amiabila de accident.
Daca in perioada de referinta nu au fost inregistrate daune platite, asiguratii beneficiaza de bonus, respectiv o reducere a primei de asigurare, dupa cum urmeaza: o clasa, in cazul in care noua polita se incheie pe o perioada de sase luni, si doua clase, in cazul in care noua polita se incheie pentru o perioada de un an.
Daca in perioada de referinta au fost inregistrate daune platite, asiguratii sunt penalizati prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare. Pentru perioada de referinta se poate aplica cel mult o malusare, se mai arata in document.
In situatia in care un asigurat detine mai multe vehicule, sistemul bonus/malus se aplica distinct prntru fiecare vehicul. De asemenea, in cazul instrainarii/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus/malus pentru un vehicul nou-dobandit se face pornind de la clasa bonus/malus de care asiguratul a beneficiat anterior.
In situatia in care, din motive tehnice, baza de date CEDAM nu poate fi interogata, asiguratorul poate stabili daunalitatea pe baza unei declaratii pe propria raspundere a asiguratului.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a stabilit ca sistemul bonus/malus pentru RCA sa fie introdus incepand cu 1 ianuarie 2010. Tot din ianuarie, asiguratorii vor fi obligati sa emita politele RCA in sistem electronic.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI