Bernanke spune ca propunerile de limitare a atributiilor Fed vor afecta economia

Data publicarii: 29-11-2009 | International

Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a afirmat, intr-un editorial publicat in Washington Post, ca unele propuneri ale Congresului american, ce vizeaza reglementarea sistemului financiar si limiteaza atributiile si independenta Fed, vor afecta economia, potrivit AFP.

"Sunt ingrijorat in masura in care anumite propuneri care se vehiculeaza ar reduce in mod semnificativ capacitatea Federal Reserve de a-si indeplini atributiile esentiale", a scris Bernanke, in editorialul mentionat, postat pe pagina de internet a WashingtonPost.

El considera ca unele propuneri prezentate in Senatul american, care ar viza sa intareasca puterea de reglementare a guvernului american in privinta sectorului financiar, vor avea ca efect limitarea puterilor de reglementare bancara a Federal Reserve.

Presedintele Fed a amintit ca o comisie a Camerei Reprezentantilor a votat recent eliminarea unei dispozitii din 1978, care viza protejarea politicii monetare de influenta politicilor pe termen scurt.

"Masurile propuse sunt in decalaj cu consensul global privind rolul adecvat pe care trebuie sa-l joace bancile centrale si sunt susceptibile sa afecteze in mod serios perspectivele de stabilizare economica si financiara a SUA", a apreciat Bernanke.

"Federal Reserve a jucat un rol major pentru a face fata crizei si trebuie sa incercam sa protejam si nu sa deterioram capacitatea acestei institutii de a intari stabilitatea financiara si de a promova o revenire economica fara inflatie", a mai spus el.

Bernanke a condus Federal Reserve in timpul celei mai intensive utilizari a puterilor institutiei dupa Marea Criza din 1929-1933. Insa Fed, care sustine ca a evitat o prabusire a sistemului financiar, este in dezacord cu unii parlamentari americani, care au exprimat ingrijorari in legatura cu sumele imense cheltuite din banii contribuabililor si propun cea mai mare limitare a autoritatii Fed de la crearea acestei institutii, in 1913.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: