Junker spune ca nicio tara din Europa nu se afla in situatia Dubaiului
Data publicarii: 29-11-2009 | InternationalPresedintele grupului de ministri de finante din zona euro, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a declarat duminica, in China, ca nu vede vreo similitudine intre situatia Dubaiului si cea din Europa, dupa panica ce a cuprins pietele in urma moratoriului solicitat de emirat, relateaza AFP.
"Nu vad vreo problema de nerambursare (as datoriilor scadente, n.r.) in Europa", a afirmat Junker, intrebat de jurnalisti in legatura cu acest subiect, dupa intalnirea pe care a avut-o la Nanking cu primul ministru chinez Wen Jiabao.
Prezent si el la reuniune, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a sustinut declaratiile lui Junker. "Confirm in totalitate ceea ce a spus primul ministru" al Luxemburgului, a precizat el.
Pietele europene au scazut puternic joi, dupa ce guvernul din Dubai a solicitat un moratoriu de sase luni pentru rambursarea datoriilor scadente ale unei societati cheie din emirat, Dubai World.
Riscul intrarii Dubaiului in incetare de plati a sporit ingrijorarile legate de situatia financiara a unor state, in special din Europa de Est, ingropate in datorii si slabite de recesiune, unii analisti incluzand si Romania printre tarile care risca un astfel de deznodamant.
Falimentul unui stat este o situatie rara, ultimul caz fiind inregistrat in 2001, cand Argentina a intrat in incapacitate de a-si rambursa datoria externa. La acel moment, falimentul Argentinei a generat mari tulburari sociale si a marcat debutul unei crize din care tara sud-americana nu si-a revenit inca in intregime.
"Problemele apar cand pietele isi pierd increderea in capacitatea unui stat de a-si rambursa datoriile", a explicat Juan Carlos Rodado, economist la Natixis.
Statele din estul Europei sunt primele vizate in acest moment. Dupa prabusirea URSS, capitalurile straine au invadat aceste piete, pentru ca, odata cu criza, sa se retraga, lasand economiile estice in pana de lichiditati.
Potrivit lui Rodado, statele baltice, Romania si Ucraina, aflate de altfel si in situatie de instabilitate politica, figureaza in prezent printre statele "cele mai riscante".
Pentru a continua sa gaseasca investitori in titluri de stat, aceste tari sunt nevoite sa plateasca dobanzi tot mai mari, ceea ce mareste costul datoriei, subliniaza Guy Longueville, analist la BNP Paribas.
Pana acum, aceste state au fost ajutate de Fondul Monetar International (FMI), ale carui resurse au crescut puternic de la inceputul crizei, institutia jucand un rol de pompier - si bancher - pe plan mondial.
"Insa cum cea mai mare parte a crizei a trecut in prezent, FMI ar putea sa-si schimbe strategia", in conditiile in care riscurile de contagiune sunt deocamdata inlaturate, estimeaza Agnes Benassy-Quere, de la Centrul de studii prospective si informatii internationale.
AFP detecta in decizia recenta a FMI, de a amana plata celei de-a treia transe catre Romania, un semnal ca Fondul adopta o politica mai putin flexibila. Un alt semnat este reprezentat de criticile aduse Ucrainei, care nu a pus in practica reducerile de cheltuieli bugetare convenite.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI