Raportat la venit, Romania are cele mai mari comisioane bancare din Uniunea Europeana

Data publicarii: 30-11-2009 | Finante-Banci

Analistii Deutsche Bank au formulat, la finele saptamanii trecute, critici serioase impotriva unui raport al Comisiei Europene care arata ca  in noile state membre comisioanele bancare, prin nivelul lor scazut, sunt "foarte favorabile" consumatorilor de servicii financiare de retail. Banca germana considera ca raportul CE a avut deficiente metodologice fundamentale in a analiza povara asupra consumatorilor. In aceste conditii, Romania a ajuns pe penultimul loc in noul clasament al taxelor.

La sfarsitul lunii septembrie 2009, Directoratul General pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor din cadrul Comisiei Europene (DG SANCO) a publicat Raportul serviciilor financiare de retail, in care au fost evaluate informatiile precontractuale, de consiliere si comisioanele bancare.

Sectiunea dedicata analizei taxelor percepute de banci se bazeaza pe un studiu comandat in acest scop de catre DG SANCO, intitulat "Baza de date pentru preturile conturilor curente furnizate consumatorilor".

Autorii studiului au confirmat  rezultate deja cunoscute, potrivit carora bancile italiene, spaniole si franceze percep cele mai mari comisioane, iar cele din Bulgaria, Olanda si Belgia, pe cele mai scazute. 

Erorile metodologice

Desi nu contesta veridicitatea informatiile primare colectate in tarile membre ale Uniunii, analistii Deutsche Bank atrag insa atentia ca realizarea clasamentelor a fost denaturata de lipsa unei corelatii intre preturi si gradul de utilizare. Cu alte cuvinte, simpla multiplicare a numarului de folosiri cu nivelul comisionului nu ofera o imagine exacta a pietei. De exemplu, serviciile financiare care sunt scumpe intr-o tara (cum ar fi utilizarea unor tipuri de cecuri) sunt rar utilizate pe acea piata, ceea ce duce la un efect advers.

Analistii Deutsche Bank mai arata ca autorii studiului au mai facut si alte erori serioase care au avut, de asemenea, un impact decisiv asupra clasamentului. Una dintre greseli ar fi faptul ca taxele au fost doar comparate in termeni absoluti si nu in raport cu venitul mediul disponibil din tara respectiva. Banca germana considera ca o asemenea corelatie este singura modalitate de a furniza o evaluare adecvata si comparabila la nivel international a poverii asupra consumatorului.

In analiza Deutsche Bank se arata ca aceasta lacuna metodologica prezenta in raportul DG SANCO a permis ca noile state membre ale UE, cu exceptia Lituaniei si a Sloveniei, sa fie evaluate cu "foarte favorabil". Astfel, presupusele comisioane scazute din aceste tari nu sunt de fapt deloc favorabile consumatorilor atunci cand sunt raportate la venitul disponibil. In aceste conditii, Bulgaria, Romania si Polonia pierd in noul clasament realizat de banca germana nu mai putin de 17, 15 si, respectiv, 12 locuri. In vechile state membre, prin contrast, ordinea este inversata. Grecia, Finlanda, Austria si Germania castiga in topul comisioanelor raportate la venitul disponibil 11, 10 si, respectiv, 9 locuri.

Integral in Financiarul