Managerii se asteapta la noi scaderi in toate sectoarele de activitate pana in ianuarie
Data publicarii: 30-11-2009 | EconomieManagerii firmelor romanesti estimeaza ca activitatea din comert si servicii va scadea moderat in perioada noiembrie-ianuarie, cea din industrie se va reduce, in timp ce constructiile vor avea un declin mai pronuntat, iar numarul salariatilor se va diminua in toate sectoarele, a anuntat luni INS.
Astfel, directorii firmelor din industria prelucratoare prevad, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a productiei (sold conjunctural -16%), potrivit anchetei de conjunctura publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Numarul de salariati ar putea scadea in industria prelucratoare (sold conjunctural -19%), mai ales in cazul firmelor cu cel putin 500 de salariati (sold conjunctural -25%). Cele mai afectate domenii ar putea fi metalurgia, fabricarea produselor de cocserie si a celor obtinute din prelucrarea titeiului, precum si prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (solduri conjuncturale -60%, -46%, respectiv -40%).
Pentru preturile produselor industriale managerii prognozeaza, o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6%).
Potrivit estimarilor din noiembrie, activitatea din constructii ar putea inregistra, in urmatoarele trei luni, o tendinta de scadere accentuata atat a productiei (sold conjunctural -49%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -47%).
Managerii din Romania se mai asteapta la reducerea semnificativa a numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural -44%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor, in timp ce preturile lucrarilor de constructii ar urma sa scada moderat (sold conjunctural -6%).
Pentru sectorul de comert cu amanuntul, directorii firmelor au estimat o scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -9%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -2%), iar volumul comenzilor adresate de unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va avea pana in ianuarie o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -6%).
Angajatorii anticipeaza, de asemenea, pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -14%), in timp ce preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +20%).
Potrivit asteptarilor managerilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) ar urma sa scada moderat (sold conjunctural -13%). Numarul de salariati s-ar putea diminua (sold conjunctural -23%), tendinta data in special de intreprinderile foarte mari.
In acelasi timp, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -6%).
Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa. Ca urmare, soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.
Au fost convenite mai multe praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale. Astfel, pana la ± 5% relativa stabilitate, de la ± 6% pana la ±15% crestere moderata, respectiv scadere moderata, de la ±16% pana la ± 40% crestere, respectiv scadere, peste ±40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.
Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081). Eroarea de estimare maxim admisa este de ±5% la nivel de sector, se precizeaza in comunicatul Statisticii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Banca Transilvania - rezultate financiare pe primele trei luni ale anului
- Studiu Deloitte: 90% din companii considera ca tehnologia cloud este esentiala pentru dezvoltare, transformare digitala si competitivitate pe piata
- Reff & Asociatii obtine pro bono o hotarare definitiva care protejeaza proprietatea asupra terenului si investitia Asociatiei Daruieste Viata pt extinderea si modernizarea Spitalului Marie Curie
- Studiu Deloitte: producatorii globali de semiconductoare vor investi 300 mi. USD in 2023 in AI; piata comertului social se extinde rapid, iar cererea de servicii de streaming video pe baza de publicitate va creste
- Opinie Deloitte: Romania impune noi obligatii de raportare fiscala pentru multinationale. Ce trebuie sa stie companiile vizate?
- Studiu WEBCON: Solutiile de automatizare a proceselor de business genereaza o crestere a productivitatii de pana la 87%, cu o recuperare totala a investitiei in mai putin de 3 ani
- Opinie Deloitte: Cum pot verificarile de fond si demersul de due diligence sa contribuie la reputatia, stabilitatea si credibilitatea unei organizatii?
- Vanzarile Flanco au crescut cu 40% in primul trimestru al anului
- EY a asistat Carrefour în preluarea activităţilor Cora din România
- Fabrica de sârmă Dan Steel Group din Beclean, acum în procedură de faliment, caută investitori. Prețul de pornire este de 25,9 milioane de euro
- Raportul Revolut privind cheltuielile realizate de clientii romani in trim. I 2023
- Sondaj EY: Impactul noilor reglementări fiscale în economia națională și așteptările companiilor românești
- Reff & Asociatii | Deloitte Legal obtine la ICCJ o solutie definitiva de anulare a refacerii unei inspectii fiscale invocand exclusiv argumente de procedura
- Studiu Deloitte: noua din zece organizatii au raportat cel putin un incident sau o bresa de securitate cibernetica anul trecut
- Catalin Vasile este noul Chief Sales Officer al NN Romania