Managerii se asteapta la noi scaderi in toate sectoarele de activitate pana in ianuarie
Data publicarii: 30-11-2009 | EconomieManagerii firmelor romanesti estimeaza ca activitatea din comert si servicii va scadea moderat in perioada noiembrie-ianuarie, cea din industrie se va reduce, in timp ce constructiile vor avea un declin mai pronuntat, iar numarul salariatilor se va diminua in toate sectoarele, a anuntat luni INS.
Astfel, directorii firmelor din industria prelucratoare prevad, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a productiei (sold conjunctural -16%), potrivit anchetei de conjunctura publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Numarul de salariati ar putea scadea in industria prelucratoare (sold conjunctural -19%), mai ales in cazul firmelor cu cel putin 500 de salariati (sold conjunctural -25%). Cele mai afectate domenii ar putea fi metalurgia, fabricarea produselor de cocserie si a celor obtinute din prelucrarea titeiului, precum si prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (solduri conjuncturale -60%, -46%, respectiv -40%).
Pentru preturile produselor industriale managerii prognozeaza, o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6%).
Potrivit estimarilor din noiembrie, activitatea din constructii ar putea inregistra, in urmatoarele trei luni, o tendinta de scadere accentuata atat a productiei (sold conjunctural -49%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -47%).
Managerii din Romania se mai asteapta la reducerea semnificativa a numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural -44%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor, in timp ce preturile lucrarilor de constructii ar urma sa scada moderat (sold conjunctural -6%).
Pentru sectorul de comert cu amanuntul, directorii firmelor au estimat o scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -9%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -2%), iar volumul comenzilor adresate de unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va avea pana in ianuarie o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -6%).
Angajatorii anticipeaza, de asemenea, pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -14%), in timp ce preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +20%).
Potrivit asteptarilor managerilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) ar urma sa scada moderat (sold conjunctural -13%). Numarul de salariati s-ar putea diminua (sold conjunctural -23%), tendinta data in special de intreprinderile foarte mari.
In acelasi timp, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -6%).
Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa. Ca urmare, soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.
Au fost convenite mai multe praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale. Astfel, pana la ± 5% relativa stabilitate, de la ± 6% pana la ±15% crestere moderata, respectiv scadere moderata, de la ±16% pana la ± 40% crestere, respectiv scadere, peste ±40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.
Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081). Eroarea de estimare maxim admisa este de ±5% la nivel de sector, se precizeaza in comunicatul Statisticii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă