Comisia Europeana a dat termen Romaniei pana in ianuarie sa dea detalii privind reactoarele 3 si 4
Data publicarii: 30-11-2009 | EconomieComisia Europeana a dat termen Romaniei pana in ianuarie 2010 sa raspunda la detaliile tehnice si economice cerute de Bruxelles privind reactoarele 3 si 4 pe care tara noastra urmeaza sa le construiasca la Cernavoda, a declarat luni directorul Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan.
"Cei de la Bruxelles ne-au trimis intrebarile la care doresc sa afle raspuns, legat de viitoarele reactoare 3 si 4 de la Cernavoda. Comisia Europeana (CE). Ne-a dat termen pana in ianuarie sa raspundem, iar noi avem obligatia si interesul sa le dam aceste detalii", a precizat Pompiliu Budulan.
Acesta a mentionat ca exista inca intrebari la care CE asteapta un raspuns si ca Nuclearelectrica, compania care detine 51% din EnergoNuclear, compania de proiect care va construi si pune in functiune reactoarele 3 si 4, impreuna cu AECL (Atomic Energy of Canada Limited), lucreaza in prezent la aceste raspunsuri si ca sunt in grafic cu aceste detalii solicitate.
"Sunt recomandari sa fie cat mai multa discretie in aceasta privinta", spun totodata reprezentantii autoritatilor romane.
Astfel, delegatia formata din reprezentanti ai Directiei Generale de Transport a Energiei, a Comisiei Europene, ar urma sa vina in ianuarie in Romania, la Cernavoda, si nu in decembrie, pentru a vedea exact cum si unde vor fi construite reactoarele 3 si 4, pentru ca apoi sa se exprime cu privire la acest proiect. Delegatia vrea sa vada la fata locului anvelopele deja existente la centrala de la Cernavoda. Totodata, membrii delegatiei se vor informa si in legatura cu situatia actuala a Unitatilor 1 si 2 a singurei centrale nucleare din Romania.
CE este interesata de stadiul proiectului reactoarelor 3 si 4, ce finantare va fi folosita, ce se va intimpla cu deseurile radioactive care vor rezulta in urma acestor noi reactoare sau legate de personalul care va lucra acolo.
In prezent, se desfasoara faza de pre-proiect la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, care dureaza 18 luni si se va incheia la 30 septembrie 2010.
Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda. In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.
Unitatile 3 si 4 ar urma sa fie puse in functiune cel mai probabil in 2017.
Costul estimat pentru cele doua reactoare este de patru miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip CANDU 6.
Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati a inceput la 4 decembrie 2007.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial