Rezervele valutare urca la un nou varf istoric pentru a 5-a luna consecutiv, de 28,74 miliarde euro

Data publicarii: 03-12-2009 | Finante-Banci

Rezervele valutare au atins in noiembrie un nou varf istoric, de 28,737 miliarde euro, in crestere usoara, cu 335 milioane euro (1,18%) fata de finalul lui octombrie, pe fondul alimentarii conturilor MFP ca urmare a imprumuturilor in euro pe piata interna, arata datele BNR.

Astfel, rezervele ajung la un nou nivel record pentru a cincea luna consecutiv, dupa ce in octombrie se plasau la 28,402 miliarde.

Luna trecuta, MFP a atras 2,2 miliarde euro din piata interna, prin doua emisiuni de obligatiuni in valuta, cu maturitati de trei ani, respectiv un an.

Astfel, pe 26 noiembrie, MFP a luat 1,4 miliarde euro printr-o emisiune de titluri in valuta pe piata interna, cu maturitate de 364 zile si la un randament de 4,25% pe an, dupa ce, pe 6 noiembrie, atrasese 793,8 milioane euro printr-o alta emisiune de titluri de stat cu maturitate de 3 ani, pentru a finanta deficitul bugetar dupa amanarea transei a treia de la FMI.

In acest context, in noiembrie 2009, intrarile au insumat 2,693 miliarde euro, reprezentand "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv cu sumele provenind din emisiunile de obligatiuni de stat in valuta de pe piata interna), venituri din administrarea rezervelor internationale si altele", se arata in comunicatul publicat miercuri de BNR.

Totodata, iesirile din noiembrie au fost de 2,358 miliarde euro, reprezentand "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat, plati din contul Comisiei Europene si altele", mai arata comunicatul bancii centrale.

Rezervele internationale ale Romaniei - valute plus aur - au crescut in noiembrie cu 1,91%, respectiv 587 milioane euro, pana la 31,334 miliarde euro, de la 30,747 miliarde euro la finalul lui octombrie.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale valoarea acesteia a crescut cu aproape 11%, la 2,597 miliarde euro, de la 2,345 miliarde euro in luna precedenta.

De asemenea, platile scadente in luna decembrie 2009 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 76 milioane euro, fata de 113 milioane euro in luna precedenta.

In august si in septembrie, rezervele valutare au crescut pe fondul intrarii, in doua etape, a alocarilor generale de DST de la FMI, in valoare de 1,417 miliarde dolari, a transei a doua din imprumutul extern de la Fondul Monetar International (FMI), dar si a emisiunii de obligatiuni in valuta pe piata interna.

In iulie, rezervele valutare crescusera datorita intrarii primei transe a imprumutului de la Comisia Europeana (CE), de 1,5 miliarde euro, si a imprumutului de tip club loan al Finantelor de la bancile comerciale, de peste 1 miliard de euro, reprezentand nivelul maxim de pana atunci, dupa varful atins in octombrie 2008, de 27,318 miliarde euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: