Pretul mediu pe metru patrat a scazut cu 45% de la inceputul anului, pentru apartamentele noi
Data publicarii: 03-12-2009 | ImobiliarePretul mediu pe metru patrat al apartamentelor noi a scazut in medie cu 45% de al inceputul anului, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte, directorul Targului Imobiliar National (TIMON), Vlad Vlasceanu.
"Pretul mediu a scazut in medie cu 45% de al inceputul anului. Astfel, la inceputul anului 2009, pretul mediu pe metru patrat pentru locuinte prezente in targ era de 1400 de euro pe metru patrat plus TVA. In octombrie, s-a ajuns la un pret mediu de sub 900 de euro, iar la sfarsit de an pretul mediu al apartamentelor prezentate la TIMON continua sa fie sub 900 de euro pe metru patrat", a spus Vlad Vlasceanu.
Acesta a mai spus ca, pe diferite tipuri de apartamente, scaderile medii de la inceputul anului sunt cuprinse intre 20% si 35%.
"Daca vorbim de vile in cadrul TIMON, la inceputul lui 2009 aveam 850 de euro, plus TVA, iar la sfarsit de an inregistram un pret mediu de sub 500 de euro", a spus Vlasceanu.
De asemena, managing partner Real Time, Ion Catutoiu, a mai precizat ca in urma discutiilor purtate cu dezvolatorii acestia se asteapta ca preturile sa creasca in principal din cauza certificatelor energetrice precum si a faptului ca apartamentele nevandute, cu cat stau mai mult pe piata, produc dobanzi la banca.
"Exista premisele de crestere a preturilor, respectiv obligativitatea certificatului termic, cresterea TVA, precum si faptul ca un apartament care sta foarte mult la vanzare produce dobanzi la banca, iar dezvoltatorii vor incerca sa-si recupereze aceste sume", a declarat Catutoiu.
"Cu siguranta nu am depasit perioada dificila. Cel mai greu in acest an a fost faptul ca nu s-au finalizat cele incepute", a mai spus managing partner Real Time.
Totodata acesta a subliniat ca preturile minime inregistrate la sfarsitul acestui an sunt cel care pot fi suportate de dezvoltatori. "Profitul mediu este de 15 - 20%. O diminuare a preturilro ar insemna o marja mai mica de profit ceea ce va duce la imposibilitatea dezvoltatorilor de a-si plati furnizorii, utilitatile etc. Cine vinde cu 900 de euro pe metru patrat construit ori nu va finaliza proiectul niciodata si platesti un pret mic pe nimic, ori locuinta este nefunctionala", a adaugat Catutoiu.
Ion Catutoiu a mai declarat ca pana la sfartitul anului 2011, in Bucuresti si Ilfov, vor fi finalizate numai 4.000 de locuinte.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial