Pretul mediu pe metru patrat a scazut cu 45% de la inceputul anului, pentru apartamentele noi
Data publicarii: 03-12-2009 | ImobiliarePretul mediu pe metru patrat al apartamentelor noi a scazut in medie cu 45% de al inceputul anului, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte, directorul Targului Imobiliar National (TIMON), Vlad Vlasceanu.
"Pretul mediu a scazut in medie cu 45% de al inceputul anului. Astfel, la inceputul anului 2009, pretul mediu pe metru patrat pentru locuinte prezente in targ era de 1400 de euro pe metru patrat plus TVA. In octombrie, s-a ajuns la un pret mediu de sub 900 de euro, iar la sfarsit de an pretul mediu al apartamentelor prezentate la TIMON continua sa fie sub 900 de euro pe metru patrat", a spus Vlad Vlasceanu.
Acesta a mai spus ca, pe diferite tipuri de apartamente, scaderile medii de la inceputul anului sunt cuprinse intre 20% si 35%.
"Daca vorbim de vile in cadrul TIMON, la inceputul lui 2009 aveam 850 de euro, plus TVA, iar la sfarsit de an inregistram un pret mediu de sub 500 de euro", a spus Vlasceanu.
De asemena, managing partner Real Time, Ion Catutoiu, a mai precizat ca in urma discutiilor purtate cu dezvolatorii acestia se asteapta ca preturile sa creasca in principal din cauza certificatelor energetrice precum si a faptului ca apartamentele nevandute, cu cat stau mai mult pe piata, produc dobanzi la banca.
"Exista premisele de crestere a preturilor, respectiv obligativitatea certificatului termic, cresterea TVA, precum si faptul ca un apartament care sta foarte mult la vanzare produce dobanzi la banca, iar dezvoltatorii vor incerca sa-si recupereze aceste sume", a declarat Catutoiu.
"Cu siguranta nu am depasit perioada dificila. Cel mai greu in acest an a fost faptul ca nu s-au finalizat cele incepute", a mai spus managing partner Real Time.
Totodata acesta a subliniat ca preturile minime inregistrate la sfarsitul acestui an sunt cel care pot fi suportate de dezvoltatori. "Profitul mediu este de 15 - 20%. O diminuare a preturilro ar insemna o marja mai mica de profit ceea ce va duce la imposibilitatea dezvoltatorilor de a-si plati furnizorii, utilitatile etc. Cine vinde cu 900 de euro pe metru patrat construit ori nu va finaliza proiectul niciodata si platesti un pret mic pe nimic, ori locuinta este nefunctionala", a adaugat Catutoiu.
Ion Catutoiu a mai declarat ca pana la sfartitul anului 2011, in Bucuresti si Ilfov, vor fi finalizate numai 4.000 de locuinte.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?