Bancile nu vor relansa creditarea, desi dobanzile vor continua sa scada

Data publicarii: 05-01-2010 | Finante-Banci

In ciuda faptului ca dobanzile la credite vor contiunua trendul descendent inceput inca de anul trecut, bancile nu se vor ingramadi nici anul acesta sa acorde imprumuturi populatiei. Din contra, politica bancilor va fi una excesiv de prudenta, acestea axandu-se mai mult pe consolidarea portofoliilor de clienti existenti, considera analistii Finzoom. Avand in vedere contextul actual al pietei, este de asteptat ca dobanzile sa scada in continuare atat in cazul creditelor,  cat si in cazul depozitelor.

Evolutia costurilor pentru toate tipurile de credite a fost in cea mai mare parte a anului trecut una descrescatoare. In primul trimestru, costurile au suferit o serie de ajustari dupa cresterile spectaculoase inregistrate de la declansarea crizei pana la sfarsitul anului 2008, urmand ca, dupa incheierea lunii martie 2009, sa inceapa un trend descendent mentinut pana la acest moment.

Evolutia dobanzilor a fost influentata de o serie de factori, dintre care cei mai importanti au fost deteriorarea veniturilor populatiei si masurile luate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Inca de la declansarea crizei pana in prezent, numarul restantelor inregistrate la plata creditelor s-a aflat intr-o continua crestere. Acest lucru se datoreaza situatiei economice in care se regaseste tara noastra, somajul atingand cote ridicate, iar o parte dintre cei care nu au ajuns someri au suferit scaderi salariale. In aceste conditii, chiar si cei care nu si-au pierdut locul de munca au devenit mult mai prudenti cu veniturile si si-au regandit structura prioritatilor.

De cealalta parte a baricadei, bancile au dorit sa limiteze accesul la credite, pe de-o parte din cauza ariei de impact a crizei si, pe de alta parte, sa se asigure ca viitorii clienti isi vor putea permite plata ratelor, motiv pentru care costurile au continuat sa scada, ajungand la niveluri comparabile cu cele de la inceputul anului trecut, insa conditiile de eligibilitate au devenit din ce in ce mai greu de indeplinit.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: