Fondurile de pe pilonul III au raportat un randament mediu de 15,9% in 2009

Data publicarii: 05-01-2010 | Finante-Banci

Fondurile de pensii private facultative (pilonul III) au inregistrat un randament mediu de 15,9% in 2009, performantele fondurilor fiind cuprinse intre 7,6% si 23,2% anul trecut, a anuntat, marti, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

In 2008, fondurile de pensii private facultative obtinusera un randament mediu anualizat de 2,7%.

Valoarea activelor nete ale celor 13 fonduri de pensii facultative (pilonul III) care isi desfasoara activitatea a ajuns la 192,09  milioane lei (44,95 milioane euro) la sfarsitul lunii noiembrie.

La data raportarii, erau active 13 fonduri de pensii facultative (pilonul III): ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata), AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Fond de Pensii Facultative), OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari), Raiffeisen Acumulare (SAI Raiffeisen Asset Management), Concordia Moderat (Asirom-Concordia Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative SA), Eureko Confort (Eureko Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private), BRD Primo si BRD Medio (administrate de BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private) si Stabil (Generali Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private), potrivit arbitrului pensiilor private.

Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 de ani si sase luni. Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007.

Executivul a aprobat majorarea pragului de deductibilitate la pensiile private facultative pana la 400 euro/angajat din 2009.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: