Reprezentantii MADR au discutat cu retailerii si cu producatorii despre Codul de Bune Practici
Data publicarii: 15-01-2010 | ActualitateReprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) au discutat cu reprezentantii producatorilor, ai procesatorilor si ai marilor lanturi de magazine, pe tema aplicarii Legii privind comercializarea produselor alimentare, a comunicat ministerul de resort.
In urma discutiilor s-a convenit ca, pentru aplicarea corecta a Legii sa se clarifice anumiti termeni, urmand ca saptamana viitoare sa fie programata o noua intalnire la care sa participe si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si Ministerul de Finante. "Prezenta reprezentantilor acestor institutii este necesara in vederea clarificarii acestor termeni, astfel incat sa nu fie interpretabili in momentul efectuarii controalelor", se arata in informarea MADR.
De asemenea, cei prezenti la discutie au agreat amendamentele la termenele de plata, cu exceptia celor referitoare la carnea proaspata de pui.
MADR va continua sa medieze discutiile in perioada urmatoare in vederea clarificarii unor termeni din Legea comertului cu produse agroalimentare.
Patronatele din industria alimentara au solicitat saptamana trecuta ministrului agriculturi amanarea aplicarii Legii privind comercializarea produselor alimentare, asa-numita lege a Codului de Bune Practici, pentru modificarea acesteia, in urma unor discutii cu supermarketurile, sesizand neclaritati, in special, in privinta termenelor de plata.
Potrivit presedintelui Romalimenta, Sorin Minea, patronatele au solicitat ministrului agriculturii sa aiba o serie de intalniri cu reprezentantii supermarketurilor si sa elaboreze o varianta a legii in conformitate cu solicitarile ambelor parti.
Legea comertului cu produse alimentare - Codul de Bune Practici- a fost aprobata in 16 septembrie cu 198 de voturi pentru, cinci contra si sapte abtineri. Prin acesta se elimina taxa de deschidere de magazin care varia intre 1.000-15.000 de euro.
De asemenea, prin aplicarea Codului de Bune Practici va fi eliminata si taxa de remodelare, taxa fixa care se solicita pentru modernizarea magazinelor existente, care varia intre 1.000 si 5.000 de euro. Aceasta este scoasa prin introducerea unui articol ce interzice taxele ce nu au legatura cu actul de comert.
Serviciul de vanzare garantata, care reprezinta un procent din cifra de afaceri si se solicita pentru garantarea vanzarii produselor in reteaua respectiva, este de asemenea eliminat. Acesta putea reprezenta 0,5-0,75% din cifra de afaceri lunara. In plus, este scos serviciul de gestionare a gamei care putea fi de pana la 2% din cifra de afaceri lunara. Taxa de listare furnizor, magazin care putea ajunge pana la 15.000 de euro potrivit Codului de Bune Practici poate fi diminuata ca urmare a competitiei reale intre KA (retea de logistica).
Prin legea Codului de Bune Practici, taxarea de listare a articolelor, care putea ajunge pana la 500 euro pe produs, se va putea diminua ca urmare a competitiei reale intre KA (retea de logistica). Serviciul de marketing, care se solicita pentru mercantisarea produselor, alocare de spatiu la raft si prezentarea produselor la raft, asigurarea de reclame, ce putea ajunge pana la 10% din cifra de afaceri lunara, se estimeaza ca va fi diminuat cu 2-4%. In ceea ce priveste serviciul centralizat de cumparare, care putea fi intre 0,5% si 2% din cifra de afaceri lunara, se estimeaza o diminuare intre 0,3-1% din cifra de afaceri lunara.
Serviciul de distributie nationala, taxa cuprinsa intre 2,5-5% din cifra de afaceri lunara ramane neschimbata. Aceasta taxa se solicita pentru asigurarea vanzarii la nivel national in intreaga retea a KA.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI