Fondurile de pe pilonul II ar putea avea 5 milioane de participanti la finalul lui 2010
Data publicarii: 21-01-2010 | Finante-BanciPiata pensiilor private obligatorii (pilonul II) ar putea ajunge la active de circa 1 miliard euro la sfarsitul lui 2010, in condiitiile majorarii contributiei la 2,5% din salariul brut, si la circa circa 5 milioane de participanti, estimeaza administratorii de pe piata pensiilor private.
"Fondurile de pensii private obligatorii vor ajunge la active de circa 1 miliard euro la finalul acestui an si la aproximativ 5 milioane participanti", a declarat directorul general al Alico Fond de Pensii (fosta AIG Fond de Pensii), Mihai Coca-Cozma, la un seminar organizat de revista Primm.
El anticipeaza ca randamentele obtinute de jucatorii de pe pilonul II s-ar putea injumatati in acest an, pana la 8-9%, de la aproximativ 17% in 2009.
Directorul general al ING Asigurari de Viata, Cornelia Coman, estimeaza la randul sau randamente mai mici in piata, mai ales pentru instrumentele cu venit fix. In ce priveste numarul de participanti, Coman se asteapta la circa 290 - 300.000 de participanti noi pe aceasta piata si la circa 4,4 miliarde lei active administrate.
Directorul de investitii al Allianz-Tiriac Pensii Private, Dorin Boboc, estimeaza active de circa 4,2 - 4,5 miliarde lei la finalul anului si circa 5 milioane de participanti pe pilonul II.
Randamentul mediu ponderat al tuturor fondurilor de pensii private obligatorii, pe durata anului 2009, a fost de 17,7%, superior rezultatului de 11,5% inregistrat in 2008.
Directorul de investitii al Eureko Pensii, Radu Craciun, considera ca randamentele inregistrate pe piata pensiilor private obligatorii vor fi de circa 7-9%. "Exista si posibilitatea sa avem surprize, caz in care putem avea si randamente mai mici, in conditiile in care exista o tendinta de expunere pe active mai volatile, respectiv actiuni", a spus Craciun.
Active de circa 1 miliard de euro si aproximativ 5 milioane de participanti pe aceasta piata estimeaza si directorul general al Aegon Fond de Pensii, Marius Ratiu.
Presedintele Comisiei de supraveghere a Sistemului de pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, estima la finalul anului trecut ca fondurile de pe pilonul II vor ajunge la active de circa 1 miliard euro la sfarsitul lui 2010.
Activele nete administrate de fondurile de pensii obligatorii au ajuns la sfarsitul anului trecut la 2,38 miliarde lei (564 milioane euro) si 4,56 milioane participanti.
In acest an, nivelul contributiei pe pilonul II de pensii este de 2,5% din salariul brut, in loc de 3%, asa cum prevedea calendarul initial.
Potrivit legii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii urma sa creasca anual cu 0,5%, pana la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial