Increderea investitorilor din Europa de Est a atins un nivel record in ianuarie

Data publicarii: 25-01-2010 | Economie

Increderea investitorilor din Europa de Est a crescut la un nivel record in ianuarie, pe fondul estimarilor ce arata ca regiunea va beneficia de revenirea cererii pentru exporturile catre Europa de Vest, relateaza Bloomberg.

Un indice care masoara asteptarile investitorilor si analistilor din regiune pentru urmatoarele sase luni a crescut cu 7,1 puncte, la 59,1 puncte, cel mai ianlt nivel de la inceperea masuratorilor, in decembrie 2007, potrivit institutului european de cercetare economica ZEW si Erste Bank. Cresterea vine dupa cea de 21,1 puncte inregistrata in luna decembrie.

"Expertii din pietele financiare estimeaza ca situatia economica din regiune se va imbunatati pana la mijlocul acestui an. Evaluarea situatiei economice actuale din Europa Centrala si de Est indica, de asemenea, o ameliorare puternica", a declarat Mariela Borrel, analist ZEW.

Tarile din Europa Centrala si de Est beneficiaza de o crestere a cererii din partea principalilor parteneri comerciali din Europa de Vest, printre care Germania si Franta, dupa ce scaderea cererii, de anul trecut, a adus majoritatea statelor est-europene in recesiune.

Perspeciva s-a ameliorat in principal pentru Romania, care si-a format un nou guvern in luna decembrie, dupa luni de tulburari politice. Indicele Romaniei a avansat cu 25,7 puncte, la 64,4, ocupand pozitia a treia. Romania a fost urmata de Ungaria, cu o crestere de 25,2 puncte, la 64,8.

Toate tarile au inregistrat o crestere a nivelului de incredere, cu exceptia Austriei, ce a inregistrat un declin de 6,8 puncte, la 55,7 puncte. Cel mai mic castig a fost inregistrat de Slovacia, cu 2,7 puncte, la 61,7 puncte, potrivit ZEW.

Indicatorii arata diferenta dintre procentajul analistilor ce au perspective pozitive si procentajul celor cu perspective negative si pot varia de la -100 puncte la +100 puncte.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: