Activele Raiffeisen AM au atins 300 milioane euro, obligatiunile au cea mai mare pondere

Data publicarii: 19-02-2010 | Finante-Banci

Activele Raiffeisen AM au ajuns la 300 milioane euro, cele mai mari plasamente fiind realizate in instrumente financiare cu venit fix, in timp ce investitiile in actiuni sau fonduri de actiuni au o pondere de numai 6,2% din total, conform structurii actuale a activelor financiare ale populatiei.

Potrivit comunicatului transmis de administratorul de fonduri, din totalul activelor administrate, circa 126 milioane euro (42%) reprezinta investitii in obligatiuni si certificate de trezorerie, din care aproximativ 70 milioane euro sunt plasamente in titluri de stat. In schimb, investitiile in actiuni sau fonduri de actiuni au totalizat doar 19 milioane euro.

"Pe masura ce mediul economico-social va deveni mai stabil si gradul de educatie financiara se va imbunatati, populatia isi va putea asuma orizonturi investitionale mai lungi. O astfel de evolutie va permite obtinerea unor castiguri mai mari fata de cele corespunzatoare structurii actuale a plasamentelor, caracterizata printr-o majoritate covarsitoate a sumelor alocate pe termene scurte in instrumente purtatoare de dobanda. Extinderea orizontului investitional se va reflecta si in majorarea sumelor investite in fonduri mutuale, care in alte tari reprezinta 10% din activele financiare ale populatiei, comparativ cu 1,6% in tara noastra. De asemenea, importanta fondurilor de actiuni in totalul fondurilor mutuale este de asteptat sa creasca, media europeana fiind undeva la peste 30%, fata de  putin peste 5% in Romania", a declarat Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.

Din totalul activelor Raiffeisen AM, 59% sunt plasamente in lei, iar 41% plasamente in valuta, o parte dintre acestea din urma avand riscul valutar acoperit. Administratorul a precizat ca tendinta de crestere a continuat si in 2010, de la inceputul anului activele urcand cu peste 40 milioane euro.

Raiffeisen Asset Management este a doua societate de administrare a investitiilor din Romania dupa active, cu o cota de piata de 30,2%, la sfarsitul anului trecut.

NewsIn