Razboiul portareilor, ultima batalie: cat costa desfiintarea executorilor bancari
Data publicarii: 25-02-2010 | Finante-BanciDesfiintarea executorilor bancari devine o ipoteza din ce in ce mai plauzibila. Daca parlamentarii decid sa dea clientii bancilor pe mana executorilor judecatoresti independenti, ar putea avea de suferit nu doar cei cu probleme la plata ratelor, dar si ceilalti romani care au o relatie cu banca.
Executorii bancari au timp pana miercuri sa se gandeasca cum vor sa le fie desfiintata meseria. Termenul a fost acordat de Comisia Speciala de Elaborare a Codului de Procedura Civila din Camera Deputatilor, iar repercusiunile acestui demers merg de la blocarea pietei executarilor silite pana la scumpirea creditelor chiar si pentru persoanele fara restante la banci.
"Si aceasta, si propunerea privind introducerea falimentului persoanelor fizice sunt masuri populiste care ar putea afecta stabilitatea sistemului bancar din Romania", explica pentru Romania libera Ianfred Silberstein, presedintele Asociatiei Europene de Drept Bancar si Financiar. In opinia specialistului, eliminarea executorilor bancari si plasarea atributiilor lor in sarcina executorilor judecatoresti "nu au un fundament logic si nici unul economic".
"Este afectata nu doar banca, ci si clientul persoana fizica, ale carui cheltuieli cresc daca ajunge in postura de executat silit. In plus, executorii judecatoresti nu mai au nici un interes de a negocia eventuale amanari ale vanzarii imobilelor recuperate", spune Silberstein.
Politic contra financiar
Asimilarea executorilor bancari nu si-a gasit sustinatori nicaieri in zona specialistilor in finante, are insa destui fani in mediul politic. "In opinia noastra, meseria de executor bancar nu mai poate exista ca atare din moment ce ea nu fiinteaza nicaieri in Europa. Trebuie sa adaptam legislatia la cerintele UE", spune deputatul PDL Gabriel Andronache, membru in Comisia pentru Elaborarea Codului de Procedura Civila.
Bancherii, pe de alta parte, sustin ca desfiintarea corpului executorilor bancari ar fi un lucru negativ cel putin din perspectiva faptului ca executorii judecatoresti nu vor putea face fata fluviului de dosare care vor veni de la banci. "Estimarile actuale arata ca, in cazul desfiintarii profesiei de executor bancar, fiecare executor judecatoresc ar trebui sa administreze un numar de 2.000 de dosare fiecare, ceea ce este fizic imposibil", apreciaza pentru R.l. Daniel Nicolaescu, directorul juridic al Raiffeisen Bank.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Revolut Business lansează în România conturile de economii pentru companii, cu dobândă de până la 4% pe an
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer