Afacerile din comertul cu amanuntul au scazut in martie cu 4,8% fata de aceeasi luna din 2009

Data publicarii: 05-05-2010 | Economie

Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut in martie cu 4,8% fata aceeasi luna din 2009, mai ales ca urmare a scaderii vanzarilor de marfuri nealimentare si de produse alimentare, dar si a declinului vanzarilor de carburanti, a anuntat, miercuri, Institutul National de Statistica (INS).

Datele exclud vanzarile de autovehicule si motociclete si sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In serie bruta, declinul a fost de 2,4%, fata de martie 2009.

In februarie, declinul - in termeni anuali - era de 8%, in date ajustate sezonier.

In a treia luna a acestui an, comertul cu amanuntul al bunurilor nealimentare si cel de produse alimentare, bauturi si tutun s-au diminuat cu 4,8%, respectiv 4,2%, iar vanzarile de carburanti pentru autovehicule in magazine specializate au scazut cu 1,3%.

In schimb, fata de februarie, afacerile din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ajustate dupa numarul de zile lucratoare si sezonalitate, au crescut pe ansamblu cu 3,7% in martie, ca urmare a avansului de 3,6% in vanzarile de bunuri nealimentare, de 2,6% la cele de carburanti pentru autovehicule in magazine specializate, precum si de 2,1% la vanzarile de produse alimentare, bauturi si  tutun.

In serie bruta, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut pe ansamblu cu 18,6% fata de februarie.

In primul trimestru din 2010, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata, a scazut cu 8,3% comparativ cu perioada 1 ianuarie - 31 martie 2009, ca urmare a reducerii vanzarilor de produse nealimentare (-9,6%), a celor de produse alimentare, bauturi si tutun (-8,1%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-5,7%).

In serie bruta, scaderea a fost de 7,5%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: