Parlamentarii si magistratii ar putea avea pensii mai mici cu pana la 80% din semestrul II al anului

Data publicarii: 28-05-2010 | Actualitate

Parlamentarii, magistratii, personalul diplomatic si fostii angajati ai Curtii de Conturi ar putea primi pensii mai mici cu pana la 80% din a doua jumatate a anului, si nu din 2011, asa cum sustineau reprezentantii guvernului.

"Incepand cu drepturile lunii iunie 2010, pensiile prevazute la art.1, stabilite potrivit prevederilor legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate in plata, se recalculeaza prin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului fiecarei pensii, utilizand algoritmul de calcul prevazut de Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare", se precizeaza in proiectul Legii privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, pentru care guvernul ar urma sa-si asume raspunderea in parlament.

La articolul 1 al proiectului se arata ca vor fie recalculate urmatoarele: pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor si judecatorilor, respectiv magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale; pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea; pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular, pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari; pensiile deputatilor si senatorilor; pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila si pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi.

Proiectul prevede ca pensiile acestor categorii vor fi recalculate in termen de 30 de zile data intrarii in vigoare a actului normativ, urmand ca "la data de intai a lunii urmatoare expirarii perioadei de recalculare" sa fie platit "cuantumul pensiilor recalculate". 

In proiectul de lege se mai arata ca guvernul urmeaza sa elaboreze metodologia de recalculare a pensiilor in termen de 15 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ.

In schimb, pensiile militare de stat si pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor "vor fi recalculate intr-o perioada de 5 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului". Cel mai probabil, fostii angajatii din armata si politie vor primi noua pensie la 1 ianuarie 2011.

Cuantumul pensiilor speciale recalculate va fi stabilit "in baza punctajului mediu anual, determinat conform prevederilor Legii nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare si se plateste de la data de intai a lunii urmatoare expirarii perioadei de recalculare prevazuta la lit a) sau b), dupa caz", prevede articolul 4 al proiectului de Lege privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, anunta in februarie ca recalcularea pensiilor speciale va fi aplicata din 2011 si va duce la o diminuare a cuantumului de pana la 80%, cei mai afectati fiind magistratii, aviatorii si diplomatii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: