Rata locurilor de munca vacante a fost in T1 de 0,70%, in scadere cu 0,57 puncte procentuale
Data publicarii: 31-05-2010 | EconomieRata locurilor de munca vacante a fost in T1 2010 de 0,70%, in scadere cu 0,57 puncte procentuale fata de T1 2009, insa in crestere cu 0,20 puncte procentuale fata de trimestrul precedent, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Fata de trimestrul precedent, in toate regiunile tarii s-au inregistrat cresteri ale ratei locurilor de munca vacante, relativ apropiate ca valoare. Se detaseaza insa regiunile Bucuresti-Ilfov si Centru cu cresteri de 0,31, respectiv 0,22 puncte procentuale. Regiunea Nord-Vest a avut cea mai mica crestere si anume 0,10 puncte procentuale.
In comparatie cu trimestrul corespunzator al anului 2009, se constata o tendinta descrescatoare, toate regiunile Romaniei inregistrand scaderi ale ratei locurilor de munca vacante. Cea mai semnificativa scadere s-a evidentiat in regiunea Bucuresti-Ilfov (-1,09 puncte procentuale). Prin contrast, regiunea Nord-Vest, a avut cea mai mica scadere fata de trimestrul I 2009 (-0,27 puncte procentuale).
Datele Institutului National de Statistica arata ca fata de trimestrul precedent, cele mai mari cresteri ale ratei locurilor de munca vacante au fost in administratia publica (0,85 puncte procentuale), respectiv in activitatile de informatii si comunicatii (0,48 puncte procentuale). Cele mai mari scaderi s-au regasit in alte activitati de servicii (-0,23 puncte procentuale), respectiv in intermedieri financiare si asigurari (-0,16 puncte procentuale).
Fata de acelasi trimestru al anului anterior, scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au inregistrat in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative scaderi s-au produs in sanatate si asistenta sociala (-3,35 puncte procentuale), administratie publica (-2,09 puncte procentuale) si invatamant (-1,33 puncte procentuale). Usoare cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au constatat in activitatile de informatii si comunicatii (0,22 puncte procentuale), respectiv in activitatile de servicii administrative si activitati de servicii suport (0,04 puncte procentuale), in timp ce in activitatile de comert rata locurilor de munca vacante a ramas constanta.
Ocupatiile cele mai cautate de angajatori in primul trimestru al anului 2010 au fost cele de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice - grupa majora 2 (0,92%) si de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse - grupa majora 8 (0,88%). Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in randul membrilor corpului legislativ ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatorilor si functionarilor superiori din unitatile economico-sociale si politice - grupa majora 1 (0,41%) si mestesugarilor si lucratorilor calificati in meserii de tip artizanal, de reglare si intretinere a masinilor si instalatiilor - grupa majora 7 (0,48%).
Comparativ cu trimestrul precedent, in toate grupele majore de ocupatii, rata locurilor de munca vacante a crescut. Cea mai semnificativa crestere s-a evidentiat in randul operatorilor la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse - grupa majora 8 (0,30 puncte procentuale). La polul opus s-au situat ocupatiile din grupa majora 1 (membri ai corpului legislativ ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori din unitatile economico-sociale si politice) cu doar 0,09 puncte procentuale.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), prin comparatie cu trimestrul I 2009, pentru ocupatiile din majoritatea grupelor majore s-a diminuat cererea de forta de munca. Astfel, descresteri semnificative s-au manifestat in randul ocupatiilor de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice - grupa majora 2 (-1,50 puncte procentuale), respectiv in cele de agricultori si lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (-1,06 puncte procentuale). Singura crestere fata de primul trimestru al anului 2009 s-a inregistrat pentru operatorii la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse - grupa majora 8 (0,06 puncte procentuale).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial
- Schneider Electric furnizeaza solutii de smart metering, mentenanta si cloud hosting pentru CTP
- Leul se apreciază puternic după alegerile prezidențiale: Euro coboară la 5,03 lei, dolarul sub 4,47 lei