Seitan: Salariile ar fi putut sa fie taiate in 2011 si cu 70%, fara masurile de austeritate

Data publicarii: 31-05-2010 | Economie

Salariile bugetarilor ar putea fi redus in 2011 cu 30, 50 sau chiar cu 70 la suta, daca Guvernul nu ia masurile de austeritate pentru restabilirea echilibrului bugetar, potrivit ministrului Muncii, Mihai Seitan.

Acesta a declarat luni ca, daca masurile de austeritate prevazute pentru acest an nu isi vor face efectul, Guvernul va pleca.

'N-ai nicio bucurie sa tai din pensii si din salarii. Este ultimul lucru pe care l-ai face, dar, daca ai speranta ca la momentul terminarii acestei reduceri , dupa sase luni, poti reveni la normal, o faci. Daca nu, s-ar putea sa ajungi in situatia in care, la anul, sa reduci cu inca 30 la suta sau 50 la suta, ceea ce este foarte posibil, sau poate chiar mai grav', a afirmat ministrul Mihai Seitan, la o conferinta organizata de BNS.

Masurile de austeritate luate in sistemul bugetar vor fi aplicate pana la sfarsitului anului 2010, conform prevederilor prevazute in lege, a mai declarat Mihai Seitan.

"Legea care a plecat la Parlament referitoare la masurile bugetare stabileste ca aceste masuri sa se aplice pana la sfarsitul anului, respectiv 31 decembrie 2010, urmand ca anul viitor sa se revina prin noua lege a salarizarii din sistemul bugetar si prin bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale pe 2011. Aceste legi vor lua in considerare pe langa reducerile luate si cresterile prevazute din revenirea economica", a spus Seitan.

Oficialul MMFPS a adaugat ca nu vom ajunge la aceasta revenire a salariilor daca in perioada care urmeaza pana la sfarsitul anului in toate structurile bugetare nu se va reusi reducerea numarului de angajati astfel incat sa fie echivalenta cu reducerea de 25 la suta a salariilor.

"Putem reveni la aceste salarii in 2011, dar cu numar redus de personal. Incercam in acest sens sa stabilim niste masuri obiective cu sindicatele ca aceste disponibilizari din sistemul bugetar sa fie in primul rand pe criterii profesionale si in al doilea rand, sa tinem cont pe ansmablu de necesitatea in anumite situatii de crestere a personalului bugetar. Sunt structuri administrative care au nevoie de personal", a explicat Seitan.

In privinta pensiilor, ministrul Muncii a afirmat ca noua lege a pensiilor va fi in vigoare pana la sfarsitul lunii iunie pana la sfarsitul anului sa pregatim normele de aplicare astfel incat sa intre in aplicare la 1 ianuarie 2011.

AGERPRES