Patriarhia va imprumuta 200 de milioane de euro pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului
Data publicarii: 04-06-2010 | ActualitatePatriarhia Romana va lua un credit bancar de 200 de milioane de euro in vederea construirii Catedralei Mantuirii Neamului, banii urmand sa fie returnati din donatiile credinciosilor, si nu de la bugetul de stat, a declarat fostul ministru Nicolae Noica, membru in comisia acestui proiect.
"Imprumutul va fi garantat cu bunurile detinute de Biserica Ortodoxa Romana - paduri, imobile si altele, cum ar fi complexul Lebada din Pantelimon", a mai spus Noica.
Negocierile pentru imprumut vor demara in iulie, odata cu lansarea caietului de sarcini pentru licitatia internationala de construire a Catedralei si cu demersurile de obtinerea a autorizatiilor necesare.
Catedrala Mantuirii Neamului va fi construita dupa un proiect dintre cele sapte ramase in cursa si prezentate, tot joi, de reprezentantii Patriarhiei.
Proiectul castigator va fi desemnat pana la sfarsitul lunii iunie, dupa ce specialistii vor analiza cele sapte propuneri din punct de vedere al costurilor, rezistentei, respectarii temei teologice si estetic.
Suma necesara pentru construirea "la rosu" a Catedralei este estimata la 100-120 milioane de euro plus TVA. Patriarhia va imprumuta insa 200 de milioane pentru a dispune de o suma acoperitoare.
"Banii vor fi platiti in termen de 15 ani de la terminarea constructiei 'la rosu'", a precizat episcopul vicar patriarhal Ciprian Campineanul.
Dupa construirea 'la rosu', pentru Catedrala vor fi cheltuiti inca aproximativ 100 de milioane de euro, pentru picturi si alte investitii de ordin estetic.
Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului ar urma sa inceapa anul acesta, dupa 15 august, si sa se incheie in 2013.
Catedrala va fi construita astfel incat sa reziste la cutremure de cel mult 8,5 grade pe scara Richter.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău