CE: Romania trebuie sa adopte noi norme prudentiale pentru institutiile de plata
Data publicarii: 04-06-2010 | EconomieComisia Europeana (CE) a anuntat ca a luat masuri "impotriva a opt state membre", din care cinci, inclusiv Romania, vor primi opinii motivate prin care li se cere adoptarea tuturor prevederilor Directivei referitoare la serviciile de plata.
Scopul Directivei Serviciilor de Plata este sa garanteze ca platile electronice in cadrul UE - in special transferul de credit, debitul direct si platile prin card - devin al fel de facile, eficiente si sigure ca si in cazul platilor interne din cadrul unui stat membru. Directiva constituie baza legala pentru a face posibila sistemul SEPA - Sistemul Unic de Plati in Euro.
Romania a adoptat deja majoritatea prevederilor Directivei Serviciilor de Plata, insa trebuie sa adopte si legislatia secundara referitoare la cerintele prudentiale ale institutiilor prin intermediul carora se efectueaza platile, a anuntat joi Comisia Europeana, prin intermediul unui comunicat publicat pe site-ul institutiei.
Romania, alaturi de Cipru, Grecia, Spania, Polonia si Suedia vor primi obiectii motivate din partea CE referitoare la lipsa partiala sau totala din legislatia nationala a normelor prevazute in Directiva serviciilor de plata.
Statele membre au avut termen pana la 1 noiembrie 2009 pentru a adopta integral, in legislatiile proprii, prevederile Directivei. Romania a adoptat textul acesteia prin intermediul Ordonantei de Urgenta (OUG) 113/2009, la 1 noiembrie 2009, insa CE atrage atentia asupra lipsei legislatiei secundare "in principal referitoare la cerintele prudentiale ale institutiilor de plata."
Obiectivele Directivei sunt: crearea unei piete unice de plati in cadrul CE, armonizarea unui set de reguli aplicabile tuturor prestatorilor de servicii de plata, protectia consumatorului de servicii de plata si transparenta conditiilor si obligatiilor de informare din partea prestatorilor de servicii.
In acelasi timp, directiva permite crearea unei noi categorii de institutii, axate exclusiv pe servicii de plata electronice, care sa functioneze in conditii concurentiale echivalente cu jucatorii deja existenti la nivelul intregii Uniuni. "Inaintea crearii Directivei, furnizorilor de servicii de plata le era efectiv blocat accesul concurential si de oferta de servicii pe intreg teritoriul Uniunii", se mai arata in comunicatul publicat joi.
Directiva urmareste realizarea mai rapida si in conditii mai transparente a platilor pe teritoriul Uniunii, un pas necesar inaintea crearii Sistemului European Unic de Plati (SEPA), anuntata pentru anul 2012.
Totodata, CE a mai anuntat joi ca Spania are de implementat normele de informare, iar Cipru, normele impotriva spalarii banilor din sus-mentionata Directiva, in timp ce Grecia, Suedia si Polonia nu au adoptat pana in prezent nici o norma a acesteia.
Directiva privind Serviciile de Plata se aplica tuturor operatiunilor de plata efectuate in oricare din moneda statelor membre apartinand UE si Spatiului Economic European, daca atat banca platitorului cat si cea a beneficiarului se afla intr-un stat membru. Serviciile de plata care intra sub incidenta noii legislatii sunt plati prin ordin de plata, plati electronice, plati prin card, plati prin debitare directa, tranzactii cu numerar, plati programate si remitere de bani. Noile reglementari au ca scop asigurarea transparentei informatiilor bancare cu privire la servicii de plata, crearea unui cadru legal unic pentru Spatiul Economic European, precum si protectia consumatorilor de servicii de plata.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău