Banca Mondiala prevede o revenire lenta a economiei Romaniei, dupa ce va scadea si in 2010
Data publicarii: 10-06-2010 | EconomieRomania si Letonia vor fi singurele tari din Europa de Est ale caror economii vor inregistra scaderi si in 2010, economia romaneasca urmand sa isi revina intr-un ritm lent, potrivit datelor prezentate de Banca Mondiala (BM) in raportul Perspective Economice Globale 2010.
"Tarile care au intrat in criza cu cresteri nesustenabile - caracterizate prin deficite de cont curent mari - (Bulgaria, Letonia, Lituania) si cele cu bugete publice sau private vulnerabile (Ungaria, Romania) isi vor reveni mai greu din cauza posibilitatilor reduse de adaptare a politicilor publice", estimeaza Banca Mondiala.
Astfel, economiile Romaniei si Letoniei ar urma sa scada si in 2010, pentru a doua, respectiv a treia oara la rand, dar cu ritmuri de declin mult mai mici.
De altfel, analistii Bancii Mondiale atrag atentia ca banii trimisi in tara in 2009 de romanii si polonezii care lucreaza in strainatate au scazut foarte mult, ceea ce reflecta problemele economice si somajul din Uniunea Europeana.
In schimb, Rusia si Turcia, care au cele mai ample cresteri economice din regiunea est-europeana si Asia centrala si genereaza 62% din produsul intern brut (PIB) al zonei, ar putea inregistra cresteri economice de 4,5%, respectiv 6,3%, potrivit estimarilor Bancii Mondiale.
BM se asteapta ca economiile tarilor din Europa Emergenta sa creasca in medie cu 4,5% in perioada 2011-2012, fata de o medie de 7% in perioada de boom economic de dinaintea crizei, potrivit raportului.
Scaderea productiei industriale a fost mult mai pronuntata in tarile mici, mai ales in cazul celor care au intrat in criza cu deficite de cont curent mari, cum este si cazul Bulgariei, Republicii Moldova, Romaniei si Ucrainei.
Banca Mondiala atrage, insa, atentia in raport asupra riscurilor inca prezente in regiune. "In mod special, o problema care trebuie urmarita in lunile urmatoare este cazul bancilor elene care detin active impresionante sub forma de credite in Albania, Bulgaria, Romania si Serbia", precizeaza raportul BM.
"Daca bancile grecesti vor decide (sau vor fi fortate) sa nu isi reinnoiasca creditele, in incercarea de a-si redresa propriile deficite, implicatiile ar putea fi semnificative asupra investitiilor si activitatilor economice in grupul acestor tari", se mai arata in raportul Bancii Mondiale.
Banca Mondiala ia in calcul o scadere a economiei Romaniei cu 0,5% in 2010, dupa ce in 2009 a scazut cu 7,1%, care ar urma sa isi reia cresterea din 2011, cu 3,6%, iar apoi cu 4,4% in 2012, potrivit datelor din raport.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial