Banca Mondiala prevede o revenire lenta a economiei Romaniei, dupa ce va scadea si in 2010
Data publicarii: 10-06-2010 | EconomieRomania si Letonia vor fi singurele tari din Europa de Est ale caror economii vor inregistra scaderi si in 2010, economia romaneasca urmand sa isi revina intr-un ritm lent, potrivit datelor prezentate de Banca Mondiala (BM) in raportul Perspective Economice Globale 2010.
"Tarile care au intrat in criza cu cresteri nesustenabile - caracterizate prin deficite de cont curent mari - (Bulgaria, Letonia, Lituania) si cele cu bugete publice sau private vulnerabile (Ungaria, Romania) isi vor reveni mai greu din cauza posibilitatilor reduse de adaptare a politicilor publice", estimeaza Banca Mondiala.
Astfel, economiile Romaniei si Letoniei ar urma sa scada si in 2010, pentru a doua, respectiv a treia oara la rand, dar cu ritmuri de declin mult mai mici.
De altfel, analistii Bancii Mondiale atrag atentia ca banii trimisi in tara in 2009 de romanii si polonezii care lucreaza in strainatate au scazut foarte mult, ceea ce reflecta problemele economice si somajul din Uniunea Europeana.
In schimb, Rusia si Turcia, care au cele mai ample cresteri economice din regiunea est-europeana si Asia centrala si genereaza 62% din produsul intern brut (PIB) al zonei, ar putea inregistra cresteri economice de 4,5%, respectiv 6,3%, potrivit estimarilor Bancii Mondiale.
BM se asteapta ca economiile tarilor din Europa Emergenta sa creasca in medie cu 4,5% in perioada 2011-2012, fata de o medie de 7% in perioada de boom economic de dinaintea crizei, potrivit raportului.
Scaderea productiei industriale a fost mult mai pronuntata in tarile mici, mai ales in cazul celor care au intrat in criza cu deficite de cont curent mari, cum este si cazul Bulgariei, Republicii Moldova, Romaniei si Ucrainei.
Banca Mondiala atrage, insa, atentia in raport asupra riscurilor inca prezente in regiune. "In mod special, o problema care trebuie urmarita in lunile urmatoare este cazul bancilor elene care detin active impresionante sub forma de credite in Albania, Bulgaria, Romania si Serbia", precizeaza raportul BM.
"Daca bancile grecesti vor decide (sau vor fi fortate) sa nu isi reinnoiasca creditele, in incercarea de a-si redresa propriile deficite, implicatiile ar putea fi semnificative asupra investitiilor si activitatilor economice in grupul acestor tari", se mai arata in raportul Bancii Mondiale.
Banca Mondiala ia in calcul o scadere a economiei Romaniei cu 0,5% in 2010, dupa ce in 2009 a scazut cu 7,1%, care ar urma sa isi reia cresterea din 2011, cu 3,6%, iar apoi cu 4,4% in 2012, potrivit datelor din raport.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza