Financial Times: Romania nu va scapa de criza dupa motiunea de cenzura cu care se confrunta guvernul
Data publicarii: 15-06-2010 | EconomieGuvernul roman se confrunta marti cu o motiune de cenzura asupra pachetului sau extrem de nepopular de masuri de austeritate iar pietele sunt, de inteles, nervoase, scrie Financial Times.
Partidul Social Democrat vrea sa rastoarne guvernul premierului Emil Boc pentru planul acestuia de a reduce salariile celor 1,4 milioane de angajati din sectorul public cu 25 la suta, iar pensiile si alte ajutoare cu 15 la suta.
Aceste reduceri se numara printre cele mai drastice din Uniunea Europeana, dar Boc sustine ca sunt esentiale daca Romania vrea sa realizeze tinta de deficit revizuita de 6,8 procente, anul acesta, si sa deblocheze transa urmatoare acordata de Fondul Monetar International.
Potrivit FT, in mod ironic, amenintarea unei noi crize politice si economice in Romania a primit mult mai putin atentie decat merita, in mare masura din cauza retoricii politice din Ungaria vecina, care s-a bucurat de atentie. Dar desi analistii s-au grabit sa califice drept prostii sugestiile ca Budapesta s-ar confrunta cu o criza in stil grecesc, in cazul Bucurestiului exista mult mai putin optimism.
Leul - moneda bine controlata a Romaniei - a scazut cu aproximativ 2 la suta fata de euro luna trecuta, iar Bloomberg transmite ca Romania, potrivit contractelor ''credit default swaps'' (CDS, instrument derivat pentru transferul riscului de credit), ocupa locul doi in topul tarilor din UE care risca incapacitatea de plata, dupa Grecia.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu scadenta la sase luni de 343 milioane de lei, dar de trei ori sub valoarea programata, la un randament mediu de 6,74% pe an, potrivit Reuters. Guvernul a respins oferte de la patru licitatii anterioare, deoarece la inceputul lunii mai, investitorii au cerut in mod repetat randamente mai mari.
Este inca proaspat in mintea investitorilor colapsul guvernului Boc anterior, in octombrie, fapt care a fortat FMI si UE sa amane acordarea unei transe de imprumut din acordul de 20 de miliarde de euro convenit, pana cand un nou guvern se forma si era aprobat bugetul.
Analistii se asteapta ca parlamentarii sa sprijine guvernul marti, pentru ca singurul lucru mai rau decat seria actuala de masuri este potentialul pentru un vid politic si reduceri mai severe in continuare, este de parere FT.
Dar chiar daca guvernul supravietuieste, exista riscul ca acesta sa fie obligat sa-si dilueze politicile de austeritate pentru a-i satisface pe parlamentarii ezitanti. Totodata, masurile vor trebui sa faca fata provocarilor juridice la Curtea Constitutionala din Romania.
Toate acestea nu sunt de bun augur pentru economia lipsita de stralucire a tarii. Neil Shearing de la Capital Economics a redus luni previziunile sale de crestere pentru Romania, prognozand ca economia se va contracta cu 1 la suta in acest an, comparativ cu o estimare anterioara de 0,5 la suta crestere.
"Desi rezultatul votului de marti impotriva premierului Boc este inca incert, se asteapta ca esecul motiunii de cenzura sa evite o criza politica pentru moment. Dar, in acelasi timp, nu va face nimic pentru a creste perspectivele pe termen scurt pentru economie", a spus Shearing.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online