BNR: Exista cereri de autorizare a unor noi institutii de plata
Data publicarii: 18-06-2010 | Finante-BanciBanca Nationala a inregistrat numeroase cereri de autorizare a unor noi institutii specializate in servicii de plata, a declarat, joi, Ruxandra Avram, director in cadrul Directiei de Stabilitate Financiara a Bancii Nationale a Romaniei.
"Avem in acest moment solicitari, fie de autorizare din partea unor jucatori noi specializati in servicii de plata, fie de transformare a unor institutii de credit in institutii de plata", a spus Avram.
Ea sustine ca institutia de plata reprezinta o noua categorie de furnizor de servicii financiare, ce va trebui infiintata in urma transpunerii directivei europene privind uniformizarea serviciilor de plata in legislatia nationala.
Comisia Europeana (CE) a anuntat in urma cu doua saptamani ca a luat masuri "impotriva a opt state membre", din care cinci, inclusiv Romania, vor primi opinii motivate prin care li se cere adoptarea tuturor prevederilor Directivei referitoare la serviciile de plata.
Scopul Directivei Serviciilor de Plata este sa garanteze ca platile electronice in cadrul UE - in special transferul de credit, debitul direct si platile prin card - devin al fel de facile, eficiente si sigure ca si in cazul platilor interne din cadrul unui stat membru. Directiva constituie baza legala pentru a face posibila sistemul SEPA - Sistemul Unic de Plati in Euro.
Romania a adoptat deja majoritatea prevederilor Directivei Serviciilor de Plata, insa trebuie sa adopte si legislatia secundara referitoare la cerintele prudentiale ale institutiilor prin intermediul carora se efectueaza platile, a anuntat joi Comisia Europeana, prin intermediul unui comunicat publicat pe site-ul institutiei.
Directiva privind Serviciile de Plata se aplica tuturor operatiunilor de plata efectuate in oricare din moneda statelor membre apartinand UE si Spatiului Economic European, daca atat banca platitorului cat si cea a beneficiarului se afla intr-un stat membru.
Serviciile de plata care intra sub incidenta noii legislatii sunt plati prin ordin de plata, plati electronice, plati prin card, plati prin debitare directa, tranzactii cu numerar, plati programate si remitere de bani. Noile reglementari au ca scop asigurarea transparentei informatiilor bancare cu privire la servicii de plata, crearea unui cadru legal unic pentru Spatiul Economic European, precum si protectia consumatorilor de servicii de plata.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online